Honderden doden worden gemeld vanuit Oezbekistan waar sinds gisteren een volksopstand is uitgebroken. De regering onder leiding van president Islam Karimov meldt zelf enkele tientallen doden. TweeVandaag spreekt met oppositieleider Inoyatova.

Geen fluwelen revolutie zoals bij de drie eerdere voormalig Sovjet-republieken, Georgië, Kirgizië en de Oekraïne. De zittende president Karimov is onder geen beding van plan de regie over zijn land uit handen te geven.De opstandelingen in Oezbekistan eisen van de regering de vrijlating van 23 zakenlieden die worden beschuldigd van een lidmaatschap van een verboden Islamitische organisatie. De over het algemeen Islamitische bevolking van de staat is wanhopig, snakken naar democratie. De zakenlieden die vast zitten probeerden wat te doen aan de armoede onder de bevolking. TweeVandaag sprak met Vasila Inoyatova, zij is voorzitster van oppositiepartij Berlik en mensenrechtenactiviste. Zij maakt zich ernstige zorgen over de situatie in haar land en verwacht dat de opstand niet zal afnemen.

'Bloedbad in Oezbekistan'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.