Precies een jaar geleden belegde rechtenbureau Buma/Stemra een persconferentie ter aankondiging van een internetheffing op embedded video. Journalisten waren welkom, maar Axel Arnbak van Bits of Freedom (BOF) werd gevoeglijk buiten de deur gehouden. En dat was niet voor niets.

Want een luis in de pels die met goede argumenten je verhaal onderuit kan halen wil je natuurlijk niet binnen laten.

Het werkte contraproductief. BOF kreeg de gelegenheid de toegestroomde pers uitgebreid te woord te staan en mocht ten lange lesten toch naar binnen. En mede dankzij BOF haalde Buma/Stemra al snel bakzeil.

De zaak van Buma/Stemra onderstreept het belang van een organisatie die overheden, semi-overheden en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven (Buma, Brein etc.) kritisch volgt. De grootste schender van privacy krijgt aan het eind van het jaar de Big Brother Award uitgereikt. Vorig jaar was dat PvdA-politica Guusje Ter Horst.

Momenteel zet BOF zich in voor een beperking van de bewaarplicht van gegevens door telecomdiensten en poogt het om het anti-vervalsingsverdrag ACTA, waarin overheden feitelijk buitenspel worden gezet, uit de huidige geheime onderhandelingssfeer te krijgen.

Momenteel bestaat de organisatie uit 4 vaste medewerkers en is bij uitstek een Bottom Up organisatie open staat voor en gebruik maakt van de expertise van haar achterban. Zo schreef de achterban mee aan een conceptbrief aan Buma, werd een online verdedigingsgids online geplaatst en voert Bits of Freedom vandaag actie om in 1 dag 1000 donateurs te werven die minstens 5 euro doneren. Als onafhankelijke organisatie zijn ze namelijk afhankelijk van donateurs. Een goede zaak lijkt me.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Ook internetvrijheid niet.

Bits of Freedom op jacht naar donateurs

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.