Hoe hard ze hun best ook doen in Den Haag: vóór Prinsjesdag zal er geen nieuw kabinet zijn. Die dag zit het huidige demissionaire kabinet namelijk nog in de Ridderzaal. Het koffertje met daarin de begroting voor volgend jaar zal verre van spectaculair zijn. En wat moet koning Willem-Alexander zeggen nu er nog geen nieuwe plannen zijn? 

Tóch gaat het hele feest, inclusief rijtoer, hoedjes en Troonrede, op de derde Dinsdag in september, door. Waarom? Heel simpel, omdat het moet van de Grondwet. 

Grondwet

In artikel 65 van de Grondwet staat namelijk te lezen dat ‘jaarlijks op de derde dinsdag van september of op een bij de wet te bepalen eerder tijdstip wordt door of namens de Koning in een verenigde vergadering van de Staten-Generaal een uiteenzetting van het door de regering te voeren beleid gegeven.’ Vraag is wat koning Willem-Alexander zal gaan zeggen in de troonrede. Er liggen per slot van rekening nog geen nieuwe plannen waar hij over zou kunnen spreken. Het zou wel kunnen dat hij al een tipje van de sluier zal oplichten over de plannen van het nieuwe kabinet.  

Niet uniek, wel bijzonder

Het is overigens niet uniek dat een kabinet demissionair is tijdens Prinsjesdag. Wel bijzonder, want pas voor de zevende keer sinds 1945 presenteert een demissionair kabinet de begroting. Premier Rutte maakt het voor de tweede keer mee, want het eerste kabinet onder zijn leiding was ook demissionair op Prinsjesdag.

Zinvol?

Vraag is verder of het, gezien de beleidsarme begroting, zinvol is om daags na Prinsjesdag Algemene Beschouwingen te houden. Dat is wel gebruikelijk, maar er bestaat geen wettelijke verplichting om dat direct na Prinsjesdag te doen. In EenVandaag oud-voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas (VVD) en Ronald van Raak (SP), al ruim tien jaar Kamerlid, over Prinsjesdag 2017.

Lees hier de reactie van oud Tweede Kamer voorzitter Frans Weisglas (VVD). 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.