Bevrijdingsdag in Nederland wordt jaarlijks gevierd op een muzikale manier. Dertien bevrijdingsfestivals door het hele land, voor jong en oud. Maar hoe beleven jongeren 5 mei? Wat betekent het voor hen? Uit onderzoek van het Top-x jongerenpanel blijkt dat jongeren pessimistisch over oorlog zijn. Een wereld zonder oorlog en honger is volgens hen onhaalbaar. Met twee van deze jongeren gaat EénVandaag naar het Bevrijdingsfestival in Den Bosch.

Meer dan de helft (55 procent) van de 1750 jongeren die hebben meegedaan aan een onderzoek over vrijheid denkt dat een wereld zonder oorlog onmogelijk is. En 42 procent meent dat het onhaalbaar is de honger in de wereld uit te bannen. Het onderzoek is uitgevoerd onder leden van Top-X, het jongerenpanel van EénVandaag Ondervraagden hebben niet veel over om een steentje bij te dragen aan de oplossing van het voedselprobleem. Voor het inleveren van zakgeld of loon van een week is nog wel animo (57 procent). Maar op de vraag aan deelnemers aan het onderzoek of zij een leven zonder luxe zouden willen als daarmee geen mens meer honger hoeft te lijden, antwoordt 46 procent met 'nee' (34 procent zegt ja en en 20 procent weet het niet). Lang niet iedereen keert zich tegen kinderarbeid. Als de achtergrond van een spijkerbroek onduidelijk is, zou 67 procent hem kopen. Als zéker is dat de jeans door kinderhanden is gemaakt, dan neemt nog altijd 39 procent de broek mee naar huis. Over de stelling dat een oorlog zoals in Afghanistan soms nodig is om in vrijheid te kunnen leven, zijn de jongeren sterk verdeeld. Iets meer deelnemers zijn het ermee eens (47 procent) dan oneens (45 procent). Meer dan de helft (54 procent) van de ondervraagden vindt het niet goed als zijn of haar verkering naar Uruzgan zou gaan om voor de vrijheid te vechten. Dodenherdenking leeft sterk onder jongeren. Van alle deelnemers aan de enquête over 'Vrijheid en Blijheid' heeft 80 procent op 4 mei vorig jaar meegedaan aan de twee minuten stilte. Een kleine minderheid (10 procent) is vóór afschaffing van de 4 mei herdenking. Mocht Nederland ooit veroverd worden door een ander land, dan gaat 57 procent - mét gevaar voor eigen leven - in het verzet. De volledige uitslag kunt u hier downloaden

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.