De beveiliging op het Media Park is naar aanleiding van de gijzeling in het NOS-gebouw gisteravond aangescherpt. Zo is er meer politie aanwezig en worden auto's van mensen die het park op willen gecontroleerd.

Een negentienjarige jongen drong gisteravond met een nepwapen het NOS-gebouw binnen. Student Tarik Z. gijzelde een beveiliger en wist zo naar binnen komen. 

Hij eiste zendtijd en had een brief bij zich. De jongen werd naar een lege studio geleid, waar hij later door de politie werd gearresteerd.

De uitzending van het NOS Journaal werd na enkele minuten onderboken vanwege de situatie in het pand. Gedurende een uur waren er geen uitzendingen op NPO1 en NP02.  

Tarik Z. heeft inmiddels tegen de politie gezegd dat hij alleen handelde.

Adrian Roling, eindredacteur van het NOS journaal was aanwezig op de redactie ten tijde van het incident en vertelt in EenVandaag zijn verhaal. Ook vragen we Ira Helsloot, hoogleraar besturen van veiligheid Radboud Universiteit Nijmegen en Shula Rijxman, bestuurslid van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om hun kijk op de gebeurtenissen. 

Psychische stoornis?

En intussen is de vraag: wat is er aan de hand met Tarik Z., die  op zender wilde met een boodschap: Hij had “belangrijke informatie”. Hij zei ingehuurd te zijn door inlichtingendiensten, “daar hebben wij zaken vernomen die de huidige samenleving in twijfel trekken.” 

Mensen met een mogelijke gevaarlijke psychische stoornis moeten eerder opgespoord en behandeld worden. Daarvoor pleitte psycholoog Hjalmar van Marle vanochtend in het Radio1 Journaal, naar aanleiding van de gebeurtenissen gisteravond en eerder deze week. Toen werd Bart van U. opgepakt, een verwarde man van wie DNA is aangetroffen in het huis van de vermoorde politica Els Borst. Maar is het makkelijk mensen met een psychose eerder in het vizier te krijgen? In Radio EenVandaag een gesprek met Lieuwe de Haan, psychiater aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Hells Angels

Frits Barend maakte iets soortgelijks mee als gisteravond gebeurde. Vlak voor de uitzending vielen tien leden van de Hells Angels binnen en bedreigden Barend en collega-presentator Henk van Dorp. Luister hieronder een fragment hierover terug.

Bekijk hier beelden van de arrestatie:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.