Het begon als een profielwerkstuk op de middelbare school, maar inmiddels is het zijn levenswerk geworden: Boyan Slat wil de ‘plastic soep’ in de oceaan opruimen. Hij bedacht een revolutionair plan om met behulp van kilometers lange armen het plastic afval uit het water te vissen. 

?De echte schoonmaak begint als het aan hem ligt in 2020, maar dit jaar is hij begonnen met zijn onderzoek naar de hoeveelheid plastic in de oceaan. In augustus vertrok een expeditie vanaf Hawaii met tientallen schepen richting Los Angeles om dat uit te zoeken. 

Door de onderstaande video van TEDxDelft wordt het plan van Boyan Slat verspreid. Op een bepaald moment krijgt hij bijna 1.500 e-mails per dag. 

 

Met het plan dat Boyan Slat bedacht had om de oceaan op te ruimen, startte hij in 2014 een crowdfundactie. In 100 dagen haalden hij 100 miljoen dollar op, genoeg om door te gaan met zijn project.

Het project The Ocean Cleanup, heeft nu meer dan 25 werknemers en meer dan 100 vrijwilligers. Hoe kijkt hij terug op het afgelopen jaar? 

Bekijk hier een eerdere uitzending van EenVandaag waarin Boyan Slat uitlegt hoe hij de oceanen plasticvrij wil maken. 

In de serie ‘Bestemming Bereikt’ blikken we terug met mensen die een bijzonder jaar achter de rug hebben. Wat hebben ze in 2015 bereikt? Welke successen hebben zij behaald? En wat was hun grootste nieuwsmoment?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.