De populaire Nederlandse YouTube vlogster Jamie Li heeft een boek geschreven waarin allemaal relatie-tips staan. En die baren nogal opzien. Want erg geëmancipeerd zijn de tips niet volgens veel mensen op sociale media.

Geheel tegen de huidige emancipatie-ideeën in zegt Jamie Li bijvoorbeeld dat, als een man seks wil hebben en je als vrouw geen zin hebt, je dan maar zin moet maken. Verder pleit ze voor het maken en verzenden van naaktfoto’s want dan krijg je mannen: ‘send nudes, get the dudes’. Ook vindt ze dat je als vrouw niet moeilijk moet doen over orale seks, want ‘a blowjob a day keeps the relatietherapeut away’.

Online wordt boos gereageerd. Vooral de passage dat je als vrouw maar zin moet maken, omdat mannen nu eenmaal meer behoefte zouden hebben aan seks, vinden veel mensen niet van deze tijd. 


Presentator Tim Hofman deelt op Instagram verschillende passages uit het boek die hij maar belachelijk vindt. Zoals bijvoorbeeld het verheerlijken van het ‘perfecte’ lichaam. En Matthijs Budding maakt zich zorgen over de jonge meisjes die gaan lezen dat ze maar zin moeten maken als een man zin heeft en zij niet.

'Zijn zone'

Voor de bevalling geeft ze ook nog wat tips die bij veel mensen de nekharen overeind doen staan: 'Zorg dat je nagels, haar en poes zijn 'gedaan'. Tijdens de bevalling lig je er al onflatteus bij [...]. Ik kreeg op de operatietafel bijvoorbeeld een compliment van de anesthesist tijdens de spoedkeizersnede. [...] Dat is toch lekker, hoor, op zo'n moment: een compliment van een vent.'

Jamie Li schrijft ook dat de man van je kind aan de bovenkant van het bed moet blijven. 'Het beeld van 'zijn zone' moet sexy blijven.' 

Passage uit het boek van Jamie Li

Jamie Li is een influencer met heel veel kijkers op YouTube en haar boek is minstens zo populair. Inmiddels ligt de vierde druk al in de winkel en staat hij bovenaan veel bestellerlijsten. Seksuologe Eveline Stallaart vindt dan ook dat ze veel voorzichtiger had moeten zijn met wat ze schrijft.

“De invloed van vloggers is heel groot. Dat beseffen we niet genoeg denk ik. Hierin kan zij een verkeerde boodschap afgeven.” Vooral de tip over ‘zin maken’ vindt Stallaart problematisch. “Ik denk dat het heel slecht is als meisjes de boodschap krijgen dat ze tegen hun zin in seks moeten hebben. Als mijn man of vriend wil dat we seks hebben, moet ik dat doen. Want zo moet het echt niet zijn.”

Send nudes, get the dudes’

De tip om vooral naaktfoto’s te maken en te delen is zo’n voorbeeld waar ze misschien beter over na had kunnen denken. De gevolgen van het uitlekken van zo’n foto kunnen namelijk ontzettend ingrijpend zijn in het leven van jonge mensen. Zo pleegde eind vorig jaar een puber uit Enschede zelfmoord vanwege het uitlekken van zo’n foto.

Kwart jongeren heeft naaktfoto’s

Vreselijk wat er is gebeurd, maar jongeren worden door zulk nieuws niet afgeschrikt om naaktfoto’s te sturen. Dat blijkt uit onderzoek van het Opiniepanel. Een kwart (28%) van de jongeren heeft seksueel getinte naaktfoto’s of video’s van zichzelf. Eén op de vijf van de ondervraagde jongeren (18%) deelt intiem beeldmateriaal van zichzelf met anderen via social media. Meestal gaat het goed, maar jonge meisjes lopen het meeste risico als er iets fout gaat.

Er is dus nog veel werk te verrichten om jongeren bewust te maken van de gevaren van het rondsturen van zulke foto’s. En het boek van influencer Jamie Li helpt daar niet echt bij.

Bron afbeelding: YouTube - Jamie Li.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.