Een kwart (28%) van de jongeren heeft seksueel getinte naaktfoto’s of video’s van zichzelf. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 1400 jongeren tussen de 12 en 24 jaar. 

Eén op de vijf van de ondervraagde jongeren (18%) deelt intiem beeldmateriaal van zichzelf met anderen via social media. Meestal gaat het goed, maar jonge meisjes lopen het meeste risico als er iets fout gaat. De jongeren pleiten voor meer voorlichting op school.

Spannend

De meeste jongeren (74%) hebben geen spijt van het maken van hun naaktfoto’s. Ze vinden het vooral spannend om te doen en vertrouwen degene die de foto’s ontvangt (71%). Het gaat meestal om hun partner of iemand met wie ze daten. Het intieme beeldmateriaal wordt vooral verstuurd via WhatsApp en Snapchat, waarbij de ontvanger de foto even kan zien en hij daarna automatisch wordt verwijderd. Veel jongeren maken de foto’s onherkenbaar door hun hoofd weg te laten.

Maar 18 procent van de jongeren die hun seksueel getinte beeldmateriaal aan anderen stuurden heeft wel spijt. Dit zijn vaker meisjes dan jongens. Ze maakten de beelden in een impuls, vaak onder invloed van alcohol. Achteraf vinden ze het naïef dat ze niet over de gevolgen van verdere verspreiding hebben nagedacht en is het vriendje van toen een boze ex geworden. 

Slachtoffers sexting vertellen

In het onderzoek vertelt ook een aantal jongeren dat slachtoffer is geworden hun verhaal. Hun foto’s zijn in verkeerde handen gekomen en breed verspreid, bijvoorbeeld op school. Jonge meisjes van 12, 13 jaar lopen hier het meeste risico. Ze durven geen ‘nee’ te zeggen wanneer een vriendje pikante foto’s wil maken en ondervinden hier nog jarenlang de gevolgen van. 

‘Het waren foto's van mij, toen ik net 13 was, genomen door mijn toenmalige vriendje van 16. Hij heeft ze doorgestuurd naar 2500 man. Het heeft een heel negatief effect gehad op mijn zelfbeeld en eigenwaarde.’ 

‘Ik ben er heel onzeker van geworden en mijn vertrouwen in jongens/ mannen is grotendeels weg. De schaamte die het met zich meebrengt, kan in de puberteit een grotere impact hebben dan dat je zou verwachten.’

‘Ik heb er veel problemen mee gehad. De foto’s werden als chantage middel gebruikt. Degene die ze ontvangen had dreigde ermee. Ik moest en zou nog meer sturen of hij zou het via social media delen. Hij had al hele lijsten van mijn vrienden en familie bij elkaar verzameld. Ik kon toen niet anders dan nog meer sturen.’

Voorlichting nodig

Van alle ondervraagde jongeren hebben de meesten (67%) nooit voorlichting over sexting op school gehad. Een kwart heeft dat wel (28%). De jongeren zelf zijn ervan overtuigd dat voorlichting nodig is en zou helpen om problemen te voorkomen (64%). De voorlichting op school zou al bij de meest kwetsbare groep, de jonge pubers, moeten beginnen. 

Vanmiddag in Radio EenVandaag worden de resutaten van dit onderzoek besproken. Vanavond in EenVandaag (18.15 uur, NPO1) presenteert Marielle Koekenbier de uitslagen van dit onderzoek.

Over dit onderzoek

JijVandaag, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 5.000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, dat werd gehouden van 24 februari tot 14 maart 2017, deden 1.429 jongeren mee.

De uitslag van de peiling is na weging representatief voor vier variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en spreiding over het land.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.