Negen op de tien inwoners van Ede is gelukkig en daarmee is het de gelukkigste stad van Nederland. Dat blijkt althans uit onderzoek van de Atlas voor Gemeenten. De gemeentelijke geluksindex geeft aan welk deel van de bevolking gelukkig is. 

Gemiddeld genomen is 87% van de Nederlandse bevolking gelukkig. In steden is dat aandeel 85%, in de niet-stedelijke gemeente ligt het hoger: op 89%. Het minst gelukkig zijn de inwoners van Rotterdam: 18 procent van de bevolking is daar niet gelukkig. 

Radio EenVandaag zocht in Feit of Fictie uit of het klopt dat 87% van de Nederlanders gelukkig is. Geluksprofessor Patrick van Hees geeft de antwoorden hier. 

Ongelukkige mensen in Rotterdam dus, en dat terwijl daar net het kampioenschap is binnengehaald. Toch lijkt de betekenis van ‘geluk’ volgens Atlas voor Gemeenten een net iets andere definitie te hebben.

De inwoners van verschillende steden mochten een cijfer geven aan hun leven. Het is de eerste keer dat de stichting op deze manier gegevens over geluk verzamelt.

De Atlas stelt dat gelukkige gemeenten over het algemeen een aantrekkelijk woon-, werk- en leefklimaat hebben. De mensen die er wonen zijn vaak gezond en werken. In ongelukkige gemeenten zijn er relatief meer inwoners die arbeidsongeschikt of werkloos zijn of een migratieachtergrond hebben. Ook zijn alleenstaande ouders ongelukkiger dan stellen, stelt de Atlas.

Rotterdammer Edwin Veekens van Gers! Magazine herkent zich totaal niet in de resultaten. “Misschien is het wel heel Rotterdams, we zijn heel nuchter. Maar we denken ook vaak: het kan altijd erger. Ik vind deze uitslag niet terecht”, zegt hij. Vanavond in EenVandaag spreken we hem over zijn liefde voor Rotterdam, een geweldige stad die hem energie geeft.

Dan praten we ook verder met trotse mensen uit het gelukkige Ede en kijken we naar het onderzoek met Ruut Veenhoven, geluksprofessor aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.