Journalist Hans Jaap Melissen was aan de frontlinie waar beelden werden geschoten en kreeg een video van een IS-strijder in handen via een Peshmerga-commandant. (Bekijk de volledige video hier).

Een strijder van IS droeg tijdens een aanval op een linie van Peshmerga bij Mosul een GoPro-camera op zijn helm om de strijd in beeld te brengen. De terreurgroep filmt vaker aanvallen en zet deze bij een overwinning online voor propagandadoeleinden. Maar deze video geeft een ander beeld van IS dan we kennen. Volgens journalist Melissen laten de beelden zien hoe chaotisch de strijd verloopt. 

De IS-strijder met de camera, vermoedelijk de commandant van het voertuig, komt om bij de aanval. Het pantservoertuig waarin hij zit wordt getroffen door vijandelijk vuur. Een Peshmerga-strijder pakte de camera uit de handen van de gedode jihadist. Hij gaf deze later aan journalist Hans Jaap Melissen, toen deze de plek van de aanval bezocht.

In Radio EenVandaag ook een gesprek met militair deskundige Peter Wijninga.

Klik op de afbeelding hieronder voor de hele video en uitgebreide achtergronden, met onder andere een interview met de Peshmerga-strijder die de video op het lichaam van de IS-strijder vond: