"Dit is niet wat je wilt voor je kind", zegt Fatima, de moeder van IS-strijder Abdellah als ze de beelden van haar zoon in een Koerdische gevangenis ziet. Verslaggever Hans Jaap Melissen interviewde haar doodgewaande zoon daar.

Fatima Ezzarhouni dacht al ruim een jaar dat haar zoon gedood was, tot ze de beelden zag die Melissen draaide in een Koerdische gevangenis in Syrië. Hij sprak daar onder andere met haar zoon Abdellah. "Voor mij is het heel pijnlijk om hem te zien", vertelt ze tegen journalist Rudi Vranckx van de VRT.

Ibrahim komt uit Nederland, Abdellah uit België. Allebei werden ze lid van IS, nu zitten ze gevangen in het Syrische Hasaka. Aan verslaggever Hans Jaap Melissen vertellen ze hun verhaal. "Ik heb zeker geen spijt. Ik heb ervan geleerd."

Beruchte jihadi

Haar zoon is Abdellah Nouamane, een in België beruchte Syriëganger die veroordeeld is voor het plannen van een aanslag op Belgische bodem en voor het lidmaatschap van een terroristische organisatie. "Alles gaat in de lucht in België", dreigde hij onder zijn strijdnaam Abu Jihad Al-Belgiki een aantal jaar geleden. "Ik zou zeggen van bibliotheken tot scholen, tot ziekenhuizen, tot winkelstraten, tot discotheken. Overal waar een ongeloof heerst."

Volgens Belgische media vertrok hij al in 2013 naar het front en ontwikkelde hij zich daar tot 'een van de meest beruchte Belgische strijders'. IS berichtte in de zomer van 2018 dat Abdellah was omgekomen, maar berichten van veiligheidsdiensten spraken dit tegen. Verslaggever Hans Jaap Melissen trof een gewonde Abdellah aan in de Syrische gevangenis die hij bezocht.

Heel pijnlijk

Zijn moeder Fatima zet zich al jaren in voor deradicalisering van Belgische jongeren en is actief binnen de christendemocratische partij CD&V in Antwerpen. Door preventie wil ze voorkomen dat jongeren eenzelfde pad als haar zoon bewandelen.

Het nieuws dat haar zoon nog in leven is, raakt haar zichtbaar. "Dat is niet het leven dat u wilt voor uw kind", zegt ze aangedaan in het VRT-programma Ter Zake. "Voor mij is het heel pijnijk om hem te zien."

Twijfel

Als ze de beelden bekijkt, denkt ze te zien dat hij spijt heeft. "Hij geeft het toe, dat hij een fout heeft gemaakt." Maar of hij de waarheid spreekt weet ook zij niet. "Ik hoop dat hij de waarheid spreekt, dat hoop ik als moeder."

Maar de twijfel blijft, ook na de spijtbetuiging van haar zoon in de Syrische gevangenis. "Het is moeilijk voor een moeder. Ik kan u ook niet 100 procent zeggen dat hij niet meer radicaal is."

Ibrahim uit Delft

Hans Jaap Melissen sprak in de gevangenis ook uitgebreid met de 29-jarige Ibrahim uit Delft. Hij vertelt ons dat hij in eerste instantie naar Turkije afreisde als toerist. Vervolgens stak 'ie de grens met Syrië over 'om de mensen te gaan helpen'.

Ibrahim vertelt in het interview dat hij geen spijt heeft van zijn daden en zichzelf alleen heeft beschermd. "Ik heb zeker geen spijt van zaken. Ik heb ervan geleerd en dat zijn positieve en negatieve aspecten."

Terreurlijst

Wat weten we verder over deze Ibrahim? Ibrahim El I. werd in maart 1990 geboren in Delft. Het vermoeden bestaat dat hij steeds radicaler is gaan denken door speciale huiskamerbijeenkomsten met andere jonge mannen. Later komt de groep ook samen in de Sultan Ahmet-moskee in Delft.

Uiteindelijk reizen zo'n twintig jonge mannen vanuit Delft naar het kalifaat. Ibrahim vertrekt net als Abdellah in 2013 naar Syrië. Het kan zijn dat hij een militaire training van IS heeft gehad, maar naar eigen zeggen zou hij bij defensie hebben gezeten. Op 7 maart 2017 wordt Ibrahim El I. op de terreurlijst geplaatst. Zijn oudere broer is in Syrië om het leven gekomen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.