Honderden schoonmakers dreigen hun baan te verliezen doordat lokale overheden de schoonmaak van hun panden niet langer meer door schoonmaakbedrijven laten doen. Steeds meer gemeenten besteden de werkzaamheden uit aan een sociale werkvoorziening.

Bestuurders laten daarmee naar eigen zeggen hun sociale gezicht zien: ze helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan volwaardig werk.

Maar volgens de schoonmaakbranche is er niks sociaals aan. Zij moeten door het verlies aan opdrachten schoonmakers ontslaan, die vervolgens weer in een uitkering belanden. Zo halen gemeenten mensen uit de ene kaartenbak, om een andere kaartenbak weer te vullen, is de kritiek van schoonmaakbedrijven.

EenVandaag interviewt boze schoonmaakbazen, twee zussen die na meer dan twintig jaar hun baan als schoonmaker dreigen te verliezen en de burgemeester Aucke van der Werff van de gemeente Noordoostpolder waar het gemeentehuis sinds 1 februari wordt schoongemaakt door een SW-bedrijf. 

In Radio EenVandaag een gesprek met Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg. 

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.