Je had altijd je oren als belangrijk zintuig om je veilig te kunnen bewegen in het verkeer. Maar dat zintuig wordt steeds nuttelozer omdat er alsmaar meer auto’s en brommers elektrisch rijden, dus praktisch onhoorbaar zijn. En als we daar niet aan wennen is dat is erg gevaarlijk.

Bas van Rossen is werkzaam bij de ANWB en verzorgt verkeerslessen voor kinderen tussen de vier en vijftien jaar. Leerlingen van groep 5 en 6 van de Cees Wilkeshuisschool in Deventer zijn de eerste kinderen in Nederland die verkeersles krijgen waarbij een elektrische auto wordt ingezet. Als de proef succesvol verloopt gaat de ANWB in de komende jaren alle acht auto’s van het ANWB-verkeersprogramma Streetwise vervangen door elektrische voertuigen.

'Als Max Verstappen eraan komt, steekt niemand over'

Momenteel leren de 45 instructeurs en 35 vrijwilligers van het verkeersprogramma hun leerlingen nog dat het kunnen herkennen van verkeersgeluiden belangrijk is. Aan specifiek de jongste groepen laten de instructeurs zelfs zes fragmenten horen met daarop het geluid van een fiets, een bromfiets, een auto, trein, politieauto en vrachtwagen. "Als Max Verstappen eraan komt gaat niemand de straat oversteken. Maar door de komst van moderne elektrische auto’s verandert het straatbeeld geleidelijk. Daardoor moet er een zevende geluid toegevoegd worden aan het rijtje wat we de kinderen voorhouden", grapt Henk Michels, verkeerseducatiespecialist bij de ANWB, "namelijk... stilte".

De afgelopen weken hebben de instructeurs al enkele malen geoefend met de elektrische auto tijdens lessen voor basisschoolleerlingen. Ze zetten de kinderen op een stoep met hun rug naar de straat. Vervolgens reden ze stilletjes van achteren de elektrische auto op hen af, tot op twee meter afstand – en claxonneerden. De kinderen schrokken zich rot. ''Een leermoment. Precies wat we willen!"

Kennis leidt niet per se tot gedragsverandering

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen reageert positief op het initiatief om met stille auto’s les te geven, maar hij plaatst ook kanttekeningen bij het effect ervan: "Het is zeker goed om de kinderen erop te wijzen dat je niet altijd op je gehoor kunt vertrouwen in het verkeer. Maar we weten dat kennis niet per se tot gedragsverandering leidt. Na verloop van tijd slijt de opgedane ervaring weer en ga je toch impulsieve en dus gevaarlijke dingen doen. Ik denk dat de veiligste oplossing is om elektrische voertuigen van een nepgeluid te voorzien". 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.