Heeft Chipshol wel genoeg toverdrank in voorraad?! vroeg een van de bezoekers van mijn vorige weblog zich grappend af. En inderdaad kan je onderhand de vraag stellen hoeveel een kleine projectontwikkelaar kan hebben van de voortdurende belegering door zijn grote broer.

De vete tussen het kleine Chipshol en ons nationale luchthaven

vergeleek ik niet voor niets met de avonturen van Asterix en Obelix. De twee vormen een onverslaanbaar duo tegen de overweldigers, de Romeinen, die het maar niet lukt het ogenschijnlijke nietige dorpje in het verder bezette Gallie in te nemen. De familie Poot -vader Jan (83) en zoon Peter- die Chipshol leidt, lijkt onderhand net zo onverslaanbaar als de stripfiguren. Maar de toverkracht van de Galliers is niet oneindig tegenover een leger Romeinen.

Al tien jaar maakt Schiphol hen het leven zuur door de bebouwing van een stukje grond naast de Aalsmeerbaan, het Groenenbergterrein, te blokkeren. De luchthaven schuwt daarbij niet het inzetten van overheid en semi-overheid, die allemaal in stelling zijn gebracht. Tevergeefs: Schiphol moet uiteindelijk een schadevergoeding van 19 miljoen euro betalen, en deed dit na veel gemor afgelopen donderdag. Maar natuurlijk niet zonder een volgende slag toe te dienen. Tegelijkertijd met de betaling liet de luchthaven beslag leggen op het Groenenbergterrein en de rekeningen van Chipshol. Reden: mocht de rechter er toch naast hebben gezeten met de hoogte van de schadevergoeding, dan hebben ze het terrein in onderpand om hun geld terug te krijgen. Ongehoord, omdat Chipshol allang een bankgarantie van 21 miljoen had afgegeven. Schiphol kan dus zijn geld terugkrijgen via die bankgarantie, mocht dit in de toekomst nodig zijn (wat nog maar zeer de vraag is! 19 miljoen is een schatting die eerder aan de lage dan aan de hoge kant is).

Stelt u zich eens voor. U krijgt, na jarenlang juridisch getouwtrek, geld van de buurman omdat deze u jarenlang ten onrechte gedwarsboomd heeft vanwege een schuurtje dat u in de tuin wilde bouwen. Uiteindelijk zegt de rechter tegen uw buurman in een voorlopig vonnis: u moet 19.000 euro schadevergoeding betalen. Uw bank staat garant zodat als het bedrag onverhoopt lager uitvalt, u uw buurman terug kan betalen. Afin, met veel misbaar betaalt uw buurman, maar niet voordat hij via de rechtbank beslag op uw huis en uw rekeningen laat leggen. Een dubbel soort garantie dus, dat hij zijn geld terug kan krijgen. Zelf kan je fluiten naar die 19.000 euro, omdat er beslag op ligt. Pardon?!

Ik vraag me ook af: kan je zomaar beslag laten leggen op iemands rekeningen of een terrein? In deze zaak is het duidelijk onnodig. Er IS immers al een bankgarantie. Elke weldenkende rechter zou het verzoek tot beslaglegging toch moeten afwijzen lijkt me.

Chipshol moet dus nu opnieuw naar de rechter om het beslag te laten opheffen. En zo blijven we aan de gang. Wie of wie fluit onze luchthaven eindelijk eens terug?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.