De 36-jarige Amerikaanse Kelli Rowlette dacht altijd dat ze op de natuurlijke manier verwekt was, maar niets bleek minder waar na een online DNA-onderzoek. Daaruit bleek dat een fertiliteitsarts stiekem haar moeder met zijn eigen zaad had geïnsemineerd. In Nederland kwam er vorig jaar een vergelijkbare affaire aan het licht: vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat bleek bij tientallen vrouwen zijn eigen zaad te hebben ingebracht.

Het balletje begon mei 2017 te rollen, maar al langer waren er vermoedens dat Karbaat zijn clienten met zijn eigen zaad insemineerde, in plaats van met het zaad van een anonieme donor die voldeed aan de eisen van de ouders. Nadat een wettig kind van Karbaat vorig voorjaar DNA afstond aan de Fiom-databank, rolden er 18 matches met geregistreerde donorkinderen uit. Donorkinderen, die niet geregistreerd stonden in de databank en het nieuws hoorden, deden vervolgens massaal een DNA-test. Zo ook Martijn van Halen. Hij is een van de inmiddels 41 bekende donorkinderen die Karbaat als biologische vader hebben.

"Op een avond keek ik televisie en toen zag ik het nieuws over Jan Karbaat. Er werd ook een foto getoond en ik zag zoveel gelijkenissen, dat ik in die context 99 procent zeker wist dat hij mijn biologische vader was." Bij Van Halen overheersde op dat moment alleen positieve gevoelens, hij had er namelijk in één klap tientallen halfbroers- en zussen bij. 

Broers en zussen hebben zelfde beroep

De eerste ontmoeting met zijn vele hafbroers-en zussen was erg bijzonder. "Het is bijna niet te beschrijven. Je deelt zoveel genen met elkaar, maar het zijn in eerste instantie totale vreemden van je. Ik zag naast veel uiterlijke gelijkenissen ook veel innerlijke overeenkomsten."  Binnen de groep zag Van Halen onder andere dezelfde lange tanden, maar hadden sommigen ook hetzelfde beroep. "Ik heb vernomen dat Jan Karbaat behalve een workaholic, ook een dierenliefhebber was, die in zijn vrije tijd graag met bloemen bezig was. Ik ben van beroep hovenier en één van mijn halfbroers ook. Een andere groep is iets medisch gaan doen." De groep broers en zussen probeert nu tweemaal per jaar bij elkaar te komen. '

Kijk & lees ook

'Karbaat handelde onethisch' 

Karbaat heeft altijd ontkend dat hij zijn eigen sperma gebruikte in de praktijk. Hij overleed vorig jaar voordat de waarheid boven water kwam. Een verklaring voor zijn acties zullen de donorkinderen dan ook nooit krijgen. Onder sommigen van hen heerst dan ook boosheid. Van Halen snapt dat wel: "Onze ouders zijn belazerd en die hebben alle recht om boos te zijn. Het is erg onethisch wat hij heeft gedaan. Hij heeft donoren beloofd die er helemaal niet waren." Zelf blijft Van Halen vooral positief. "Voor mij geldt: als de donor er niet was geweest, dan was ik er ook niet."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.