De Bosnisch-Servische oud-president Radovan Karadzic is opgepakt in de Servische hoofdstad Belgrado. EénVandaag doet verslag vanuit Servië over de laatste ontwikkelingen aldaar en bericht vanuit Den Haag, waar het Internationaal Strafhof zich bevindt, over een eventuele uitlevering. In de studio geeft Joris Voorhoeve, oud-minister van Defensie ten tijde van de val van Srebrenica commentaar op de arrestatie van Karadzic. Wilt u reageren op de arrestatie, dan kan dat in ons forum.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, en de buitenlandcoördinator van de EU, Javier Solana, zeiden dat de arrestatie de banden tussen Brussel en Belgrado verbetert. De arrestatie kan de weg plaveien voor toetreding van Servië tot de EU.Ook de Verenigde Naties zijn tevreden met de aanhouding van Karadzic. In een verklaring noemde de secretaris-generaal, de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon de arrestatie ,,een historisch moment voor de slachtoffers''.De slachtoffers zelf zijn opgelucht. De moeders van Srebrenica zeiden dat er ,,eindelijk gerechtigheid'' was. ,,De gebeurtenissen van maandagavond hebben aangetoond dat een oorlogsmisdadiger zich niet voor altijd kan blijven verstoppen'', aldus een moeder.De regering van Nederland is ,,buitengewoon verheugd'', liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. ,,De arrestatie betekent dat Karadzic zich voor rechters zal moeten verantwoorden, wat van onschatbaar belang is voor de slachtoffers en nabestaanden, voor het internationale recht en voor het in het reine komen van Servië en de regio met het verleden.''Ook de Britten, Fransen en Amerikanen reageerden verheugd. De Amerikaanse voormalige topdiplomaat Richard Holbrooke noemde Karadzic in een reactie ,,de Osama bin Laden van Europa'' en ,,erger dan Milosevic'', de voormalige president van Joegoslavië.Bij de achterban van Karadzic is het nieuws logischerwijs minder goed gevallen. De familie van Karadzic zei ,,vol schok en ongeloof'' te zijn over de aanhouding. Ook de grootste oppositiepartij van Servië, de ultranationalistische SRS, reageerde woedend.

Arrestatie Karadzic

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.