Een kaping, een gijzeling, een achtervolging en een ontknoping die alleen maar vragen oproept. Het geheimzinnige verhaal van het vrachtschip de Arctic Sea zou zo het plot kunnen zijn van de nieuwste James Bondfilm.

Op papier zou het schip hout vervoeren, bestemd voor Algerije. Voor de kust van Zweden vangt de Zweedse kustwacht een noodsignaal op. Het schip zou gekaapt zijn door acht gewapende mannen. Het is het begin van een in nevelen gehulde zeereis.

Wie zat er werkelijk achter de kaping? Hadhet schip S300-raketten met bestemming Iran aan boord? Wist de Russische regering van mogelijke wapens aan boord? En waarom brachten achtereenvolgens de Israëlische president Peres en de Israëlische premier Netanyahu geheimzinnige bezoeken aan Moskou?

Nautisch journalist en voormalig kapitein Hans Heynen, Rusland-deskundige Marcel de Haas van instituut Clingendael en Jeroen Kortsmit van haven-informatiecentrum Royal Dirkzwager schijnen hun licht in de schimmige wereld van internationale wapenhandel en geheime diensten.

Arctic Sea: Wapensmokkel en geheime diensten

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.