Supermarkten hebben allerlei trucjes om je meer te laten kopen. Journalist Teun van de Keuken kwam met een bijzonder voorbeeld: levenloze eetwaren die op de verpakking menselijke emoties en trekjes vertonen, vinden we fijn.

Om je door alle verkooptrucs heen te worstelen, lanceerde journalist Teun van de Keuken 'De Supermarkt Survival Gids'. In 'Pauw' had de journalist het dus over menselijke etenswaren, ook wel antropomorfische situaties genoemd. "We hebben hier een hele blije appel. Je denkt dan: als die appel zelf al blij is, waarom zou ik dat pak sap dan niet ook opdrinken? Ons brein vindt dat heel fijn om te zien", vertelde Van de Keuken.

Antropomorfisch

Volgens Hoogleraar Gedragsverandering Rick van Baaren, gebruiken marketeers het antropomorfische trucje al eeuwenlang. "Voordat er godsdiensten waren, had je het animisme. Mensen dachten dat bijvoorbeeld bomen of andere objecten een ziel hadden."

Het zit volgens Van Baaren in de menselijke aard om niet levende objecten emoties toe te dichten, als ze menselijke trekjes hebben. "Het is ook bewezen dat producten met een menselijke vorm geliefder zijn en dat men zelfs bereid is om er meer geld voor te betalen."

'Onbewust vaker dit soort producten’

Volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels maken we de keus om dit soort producten te kopen onbewust. "We hebben niet door dat we er om die reden voor kiezen. Sterker nog: mensen die kiezen voor producten met die menselijke emoties,  zullen het achteraf ook glashard ontkennen. Dat is niet omdat ze willen liegen, het gebeurt gewoon onbewust."

Wessels legt uit waarom ons brein dat fijn vindt. "Die menselijke emoties op verpakkingen zorgen ervoor dat je een gevoel van verbondenheid kunt ervaren. Een gevoel van verbondenheid is weer iets dat je heel erg gelukkig maakt." Zo zijn volgens de consumentenpsycholoog mensen die een minder rijk sociaal leven hebben, vatbaarder voor dit soort verpakkingen. "Dan kan het makkelijk zijn om een product te kopen waar menselijke emoties op staan. Dat zorgt ervoor dat jouw brein hetzelfde gevoel ervaart: die verbondenheid."

info
clock 25-10-2018 14:39

De experts geven nog wat voorbeelden van merken die antropomorfische trucjes gebruiken voor hun producten.

Patrick Wessels:

"Voor mij is de meest bekende die van het merk M&M's: de marketeers geven ze pootjes, armpjes en een gezichtje. Het zijn bijna mensen. Als je vanavond een film gaat kijken en er zijn helaas geen vrienden die kunnen komen meekijken, dan pak je er een zakje M&M’s bij. Dan weet je in ieder geval zeker dat je niet alleen bent."

 

Rick van Baaren:  

"Een van de bekendste is de E van Heineken. Zij kantelen de E in het logo waardoor het op een smiley lijkt. Die lach zou het iets menselijker maken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.