Het is televisiemaker Harry de Winter teveel geworden. Moslims zijn óf bang óf ze radicaliseren. Dus moet Geert Wilders, de oorzaak van dit alles, gestopt worden. En daarvoor speelt De Winter de immer gevoelige ‘Joodse kaart’.

'Als Wilders hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over Moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme,' Zo luidt de tekst van de advertentie van Harry de Winter op de voorpagina van De Volkskrant. In dit filmpje geeft hij nadere tekst en uitleg.

Welnu, ik hou van concrete voorbeelden, dus neem ik de proef op de som. Let wel, het gaat hier om aangepaste citaten waarbij het woord 'jood' door mij zelf is vervangen voor 'moslim':

-“De Bijbel is een fascistisch boek dat oproept tot geweld. Verbied de Bijbel.”

Volkskrant 8 augustus 2007

-"Het Jodendom is een gewelddadige religie. (…) Het zit in die gemeenschap zelf."

Volkskrant 7 oktober 2006

-"Een op de vijf Joodse jongeren staat als verdachte bij de politie geregistreerd. Hun gedrag vloeit voort uit hun religie en cultuur."

Volkskrant 7 oktober 2006

-"De Nederlandse cultuur is duizend keer beter dan het jodendom."

Geert Wilders in Spits, 9 november 2006

-“Er is geen gematigde mainstream van voorgangers, rabbijnen en geleerden. In Nederland niet, in Europa niet, in het Midden-Oosten niet. Als er al een proces tot matiging op gang komt, duurt het nog zeker duizend jaar.”

Volkskrant 7 oktober 2006

-De PVV wil een verplichting tot spreken van Nederlandse taal in gebedshuizen. (deze is ongewijzigd, maar kan opgaan voor Synagogen, JB)

Uit: Partijprogramma PVV/Wilders 2006

-"Niet uit haat, maar uit trots en zelfbehoud van onze Nederlandse identiteit en onze westerse waarden, verdedig ik een immigratiestop uit Israel."

Het Nieuwsblad (Belgie), 9 februari 2008

-“Waarom durven wij niet te zeggen dat Joden zich aan ons moeten aanpassen, omdat onze normen en waarden nu eenmaal van een hoger, beter, prettiger en humaner beschavingsniveau zijn? Niks integratie, assimilatie! En laat daarna de peijes maar wapperen op het Malieveld. Ik lust ze rauw.”

Volkskrant, 1 februari 2004

- 'De Bijbel is geen boek dat we hier moeten hebben. Misschien als je al die foute verzen eruit haalt, maar dan blijft er weinig over. Dan is de Bijbel net zo dik als de Donald Duck.'

Geert Wilder tijdens de Algemene Beschouwingen 2007

Uitspraken als bovenstaand kunnen óf onmogelijk in een joodse context worden geplaatst óf zijn uitspraken waarover we bij jodendom en christendom onze schouders over ophalen. De volgende uitspraken zijn meer confronterend:

-"Het jodendom is Het Kwaad zelf."

HP/De Tijd, 12 december 2007

-''We willen genoeg. De grenzen dicht, geen Joden meer Nederland in, veel Joden Nederland uit, denaturalisatie van Joodse criminelen.''

HP/De Tijd, 12 december 2007

-“De Tweede Kamer verzoekt de regering een immigratiestop in te voeren voor migranten uit Israel, geen nieuwe Synagogen meer toe te staan, alle Joodse scholen te sluiten, het keppeltje te verbieden en criminele Joden – indien nodig na denaturalisatie – het land uit te zetten.”

PVV Tweede-Kamermotie 30 800 VI Vaststelling van de begrotingsstaten Nr. 127 6 september 2007

-"De immigratie van Joden moet worden gestopt".

Geert Wilders in de Tweede Kamer en bij de Nederlandse Islamitische Omroep maart 2007

Maar ondanks bovenstaande uitspraken, die zeker onprettig zijn (overigens ook wanneer het je het woordje ‘moslim’ weer terugplaatst) is de stelling van De Winter kreupel. Zou je dergelijke uitspraken als bovenstaande doen over Joden, dan zouden deze iedere grond missen. En door het overgrote deel van de Nederlanders als zodanig worden ervaren. Wilders daarentegen doet zijn uitspraken over de islam niet in het luchtledige, maar in een wereld waarin moslim-extremisme wel degelijk bestaat. In een wereld waar binnen moslim-extremistische kringen ironisch genoeg juist jodenhaat hoogtij viert. Voor het politieke midden ligt een schone taak hier aan te werken. Een taak die naar mijn idee niet zonder meer aan de Joodse gemeenschap van Nederland opgelegd kan worden, zoals De Winter suggereert.

UPDATE: Bekijk hier de discussie tussen Arabist Hans Jansen en Harry de Winter in Pauw en Witteman.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.