Apotheker Paul Lebbink van de Transvaalapotheek in Den Haag gaat zelf een duur medicijn namaken. Een meerderheid in de Tweede Kamer is vóór een onderzoek naar de mogelijkheden voor apothekersbereidingen van dure medicijnen.

"Zo kunnen geneesmiddelen toegankelijker worden voor patiënten," zegt Gerben Klein Nulent van apothekersvereniging KNMP. Hij staat er dan ook positief tegenover. Zelf medicijnen bereiden en dure geneesmiddelen namaken is iets wat meer apothekers zouden kunnen en willen.

Vergoeding

“Er zijn 350 apothekers in Nederland die zelf medicijnen bereiden,” zegt Klein Nulent. “Dat is wat mij betreft het minimum.” De afgelopen jaren is het aantal ‘bereidende’ apotheken flink afgenomen. Volgens hem is het belangrijk dat apothekers er voldoende geld voor krijgen en dat zij in de toekomst dat geld ook zullen blijven krijgen. Daarnaast pleit hij voor betere bescherming van apothekers die medicijnen willen namaken, waar een patent of octrooi op ligt.

Wet

Maar ook zorgverzekeraars, die een groot gedeelte van de vergoeding op zich moeten nemen, hebben zich te houden aan de wet. Friso de Jong, woordvoerder van zorgverzekeraar ONVZ: “Wij hebben onze twijfels of het rechtmatig is om het namaken van medicijnen te financieren.” Op veel geneesmiddelen ligt namelijk patent, of een octrooi. Het farmaceutische bedrijf, dat eigenaar is van het medicijn, zou dan een rechtszaak aan kunnen spannen, en daar zitten zorgverzekeraars niet op te wachten. Wel benadrukt hij dat hij het goed vindt van apotheker Lebbink dat hij zich op deze manier hard maakt voor de betaalbaarheid van het medicijn. “Zo kunnen we met elkaar de kosten van medicijnen in de hand houden.”

Wel vindt De Jong dat de kwaliteit van medicijnen goed bewaakt moet worden. “Als apothekers zelf aan de slag gaan met het maken van medicijnen, dan moet er goed worden gecontroleerd of die middelen geen gevaar voor de gezondheid opleveren.” Daarin ligt volgens hem een taak voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.