De frustratie rondom de bezuinigingsplannen van de NPO zorgt ervoor dat Andries Knevel nog eenmaal zijn volgers duidelijk wil maken dat mensen meer behoefte hebben aan levensbeschouwelijke programma’s dan aan voetbal. Dat deed hij met een tweet waarin hij met de nodige cijfers strooide.

Knevel schreef: "Op zondag gaan er 1,1 miljoen mensen naar de kerk en 345.000 mensen (inclusief zaterdag) naar het Betaald Voetbal. Nog een argument nodig?”"

De EO-presentator probeerde daarmee duidelijk te maken dat Nederlanders wel degelijk behoefte hebben aan levensbeschouwelijke programma’s. Op dit moment is de NPO voornemens om flink te snijden in het budget voor dergelijke programma’s.

Wint de kerk van het voetbal?

Echter, kloppen de cijfers wel die Knevel het web op slingert? Tanja Traag is socioloog en woordvoerder bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens haar klopt het cijfer van 1,1 miljoen wekelijkse kerkgangers niet: “Als het CBS het heeft over kerkgang dan hebben we het over mensen die één keer per maand of vaker naar de kerk gaan. Ongeveer de helft van de 18-plussers zegt dat ze een kerkelijke gezindte hebben. Daarvan gaat 16 procent een keer in de maand of vaker naar de kerk." Wanneer je dat omrekent kom je inderdaad op 1,1 miljoen mensen. "Dat zijn alleen geen mensen die elke zondag in de kerkbanken zitten", zegt Traag. "Dat percentage ligt een stuk lager. De meest recente cijfers geven aan dat ongeveer 10 procent in 2015 wekelijks naar de kerk gaat. Dat komt ongeveer neer op 700.000.”

De EO-presentator verklaart ook dat 345.00 mensen elk weekend een wedstrijd bezoeken in het Betaald Voetbal. VI-verslaggever Tom Knipping zette eerder dit jaar alle bezoekersaantallen op een rijtje. Zijn dat er inderdaad 345.000? “Nee, dat is behoorlijk overdreven. Het gaat om 6 miljoen mensen per jaar die naar de Eredivsie gaan. Dat komt neer op 160.000 à 170.000 per week. Dan heb je nog een tweede betaalde competitie en dat is de Eerste Divisie. Die trekt 1,2 miljoen mensen per jaar. Tel je die twee bij elkaar op, dan zitten er ruim 250.000 mensen per week in een voetbalstadion.”

Andries Knevel heeft dus wel degelijk gelijk dat de kerk meer bezoekers per week trekt dan voetbalstadions, maar de exacte cijfers liggen net anders.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.