André Hazes junior staat deze week drie avonden in een uitverkocht Ahoy Rotterdam. Daarmee treedt hij in de voetsporen van zijn vader, die in 1983 de eerste Nederlandse artiest was die het sportpaleis vulde.

Hoe verhoudt Hazes junior zich tot Hazes senior? In welke opzichten zijn ze hetzelfde en hoe verschillen ze van elkaar? In vier afleveringen maakt verslaggever Laura Kors de vergelijking tussen vader en zoon.

'Stinkend jaloers'

Wat zou Hazes senior van het succes van zijn zoon vinden? "Hij zou stinkend jaloers zijn. Ook trots, maar vooral jaloers. Hij was niet van het delen", vertelt Jos van Zoelen, die van 1982 tot 1997 de chauffeur, bodyguard en roadmanager was van Hazes. Van Zoelen is ervan overtuigd dat Senior de roem niet had willen delen met Junior. "André had een hekel aan verliezen. Zelfs tijdens een potje dammen met zijn kleine jongen zorgde hij ervoor dat hij won."

Junior zelf zei tijdens een optreden bij 'De Wereld Draait Door': "Ik weet zeker dat als mijn vader nog had geleefd, ik geen zanger was geworden. Ik had keukens verkocht of was op het slechte pad terecht gekomen." Van Zoelen denkt ook dat dit waar is. "Toen ik bij hem kwam stond hij nog op biervaten te zingen. We deden soms wel zes optredens op een avond." Zoelen zegt meer dan een miljoen kilometer met Hazes gereden te hebben. "Elke hut waar een microfoon en een stoel stond, daar zijn we geweest." Hij probeerde Hazes ook te ondersteunen bij zijn onzekerheid en zenuwen. “Ik gaf hem altijd een klap op zijn kont, voordat hij op ging.”

Hazes stond in 1983 voor het eerst in Ahoy. Het verhaal dat Lee Towers de eerste Nederlanstalige is geweest die Ahoy uitverkocht, moet de wereld uit, vindt hij. "Leen adverteerde in ons programmablad."

Superfan: 'Ook zonder vader was hij er gekomen'

Junior deelt niet alleen Ahoy met zijn vader. Ook zijn fans waren voor een groot deel die ook al fan waren van Hazes senior. Een van hen is Dikkie Kros. "Ik heb alles van Dré. Zijn handtekening staat in mijn nek getatoeëerd en zijn portret op de zijkant van mijn been. Het is geweldig hoe die jongen het doet. Zijn stem heeft hij heel erg ontwikkeld en hij zorgt ook goed voor zijn gezin. Zonder zijn vader was hij er ook zeker gekomen."

Hazes junior heeft inmiddels ook zijn eigen schare van jonge fans. Zo is er de appgroep 'Hazes is de Basis', waar zijn 'goede looks', zijn vriendelijkheid en zijn muziek worden geprezen.

Dikkie Kros volgt Hazes overal naartoe. Het concert in Ahoy zit er dit jaar voor haar helaas niet in. "Mijn kat is overleden. Het geld voor het kaartje is dus naar de crematie gegaan”, vertelt ze teleurgesteld.

Hoe Hazes in Ahoy terechtkwam

Het was Peter Bonthuis die in 1983 Hazes senior voor het eerst naar Ahoy haalde. Tot die tijd hadden alleen maar grote internationale artiesten zoals Bruce Springsteen opgetreden in het sportpaleis. "Ik heb er geen seconde aan getwijfeld dat Hazes het geweldig zou doen, ondanks zijn zenuwen."

Peter Bonthuis

Bonthuis had er vertrouwen in dat het goed zou komen. We zouden hem desnoods met een hoogwerker het podium op hebben gehesen." Hazes was dan ook niet veeleisend. "Als er maar een koelkastje met bier stond."

BN'er als kind van een BN'er

Bijzonder hoogleraar culturele antropologie Irene Stengs van het Meertens instituutschreef het boek 'Het Fenomeen Hazes'. Volgens haar maakte Hazes senior een aantal bredere verschijnselen uit de hedendaagse Nederlandse samenleving zichtbaar, waaronder de BN'er-cultuur en de meezingcultuur. Hazes senior was populair, maar niet te horen op de radio. "Men vond dat dit soort muziek niet zomaar gedraaid mocht worden, want dan kwam het 'volkse' zomaar bij de mensen thuis."

Pas in de jaren zeventig verschoven de machtsverhoudingen door programma’s zoals 'Op losse schroeven'. "Meezingers begonnen heel langzaam meer mainstream te worden" Dat Hazes junior nu ook razend populair is, komt wel degelijk door zijn achternaam, denkt Stengs. "Je bent als kind ook al een BN’er. Een afgeleide BN'er."

Junior heeft, volgens Stengs, de 'gewoonheidstactiek' van zijn vader overgenomen. "Joviaal en toegankelijk zijn, en je opstellen als de grappenmaker die gewoon zijn ding doet." Er zijn ook verschillen. "Senior had 'ruige authenciteit': hij at, rookte en dronk te veel. Dat gaat allemaal in tegen de norm. Junior leeft veel meer volgens de norm. Hij is gezond en zorgt goed voor zijn gezin."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.