Tienduizenden hondenbaasjes uit de gehele wereld strijden deze week in de Amsterdam RAI om de beste hond van het ras te worden. Dit geheel tegen de wens in van de gemeente Amsterdam. Die wil het liefst alle evenementen met dieren in de stad verbieden omdat ze ‘het dierenwelzijn niet ten goede komen’.

Laurens Ivens, de Amsterdamse wethouder voor Dierenwelzijn betreurt het dat de landelijke overheid nu over zo’n verbod gaat. Daarom vraagt hij samen met 35 andere gemeenten de minister in een brief om de bevoegdheid hierover te beslissen aan te delegeren. “We proberen bij het rijk aan te kaarten dat de landelijke regels worden gewijzigd zodat de gemeenten de bevoegdheid krijgen om evenementen met dieren te kunnen verbieden.”

‘Fokken met extreme uiterlijke kenmerken’

Niet alleen gemeenten, ook  dierenwelzijnorganisaties willen een landelijk verbod op hondenshows. Volgens Sarah Pesie van Dier & Recht zijn deze tentoonstellingen per definitie een stressvolle ervaring voor honden en veroorzaken ze ongezonde fokpraktijken. “De hondenshows dragen in belangrijke mate bij aan het fokken van honden met extreme uiterlijke kenmerken die nadelig zijn voor het dier zelf.” Sarah Pesie is een petitie gestart tegen de hondenshows omdat deze volgens haar een belangrijke oorzaak zijn van het doorfokken van rashonden. “De Chihuahua lijdt aan tal van ernstige aandoeningen die voortkomen uit het fokken op de extreme uiterlijke kenmerken. Zo zijn de populaire hondjes inmiddels dermate klein gefokt dat hun hersenen niet langer goed in hun schedel passen. Veel Chihuahua’s hebben hierdoor chronisch hoofdpijn”, vertelt Pesie.

Ook dierenarts John Woudstra, verbonden aan Caring Vets, ziet in zijn praktijk veel honden die puur op uiterlijke kenmerken zijn gefokt en daarom gezondheidsproblemen hebben. “Honden met een platte snuit, bijvoorbeeld de populaire Franse buldog, kunnen niet meer normaal eten, drinken of ademen.”

Kijk & Lees ook:

‘Welzijn staat voorop’

De organisatie van de World Dog Show is verbaasd over de houding van het nieuwe Amsterdamse College van B&W ten opzichte van evenementen met dieren. Volgens hen heeft wijlen Burgemeester Eberhard van der Laan zich nog persoonlijk ingezet om de internationale show naar Nederland te halen. In een brief aan de organisatie spreekt hij over een ‘prestigieus’ en ‘belangrijk’ evenement.

Rony Doedijns, directeur van de World Dog Show, geeft aan dat er bij zijn evenement in ieder geval alles aan wordt gedaan om de honden zich goed te laten voelen. “Het gedrag en welzijn van de honden staat altijd voorop in onze shows”, vindt Doedijns. Volgens hem krijgen keurmeesters de instructie om op het welzijn, het gedrag en de uiterlijke kenmerken te letten. “Ook dragen wij buiten de keuringsringen zorg voor het welzijn van de ingeschreven honden. Zo zetten wij een groot Honden Welzijn Team in, dat tijdens het event, samen met Amsterdamse politie, het welzijn van de aanwezige honden voortdurend controleert.” Indien mensen zich onverhoopt toch misdragen geldt een lik-op-stuk-beleid, aldus Doedens. “Zo wordt in ieder geval streng opgetreden tegen het achterlaten van honden in de auto. Honden mogen niet te lang in een bench zitten, niet te lang op een trimtafel moeten staan, ze moeten kunnen beschikken over vers drinkwater en mogen niet ruw behandeld worden.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.