In Amsterdam werden op Koningsdag tientallen mensen onwel na het gebruik van lachgas. In Alkmaar kon het zover niet komen. De gemeente hanteert een verbod op de partydrug. En met succes.

De burgemeester van Alkmaar, Piet Bruinooge, kondigde voor Koningsdag aan dat de stad een verbod instelde op de verkoop en het venten van lachgas. De afgelopen jaren steeg de populariteit van lachgas in de Noord-Hollandse plaats en dat leidde eerder tot incidenten bij evenementen.

'Een te groot risico'

"Het geeft een verhoogd risico op onberekenbaar gedrag, zoals duwen, maar zelfs ook bewusteloosheid of hallucinaties. Dat is een te groot risico voor een druk bezocht evenement als Koningsdag", zegt de burgemeester. Alkmaar kent diverse evenementen in de stad, waaronder het drukbezochte event van Slam FM waar zo'n 20.000 jongeren op af komen.

Burgemeester Bruinooge legt uit dat het verbod is opgenomen in de evenementenvergunning, waardoor de organisatoren zelf mede-verantwoordelijk zijn voor de handhaving van de maatregel. Daarnaast hadden ook de politie en stadstoezicht een verscherpt oog voor de verkoop van lachgas. De dwangsom bij overtreden van de regel kon oplopen tot 10.000 euro. "We hebben weinig hoeven te handhaven," aldus Bruinooge. "De winst zit hem in de goede voorlichting en afspraken. Uiteindelijk hebben we maar één dwangsom van 1.000 euro hoeven op te leggen."

Lees ook

Ook na Koningsdag verbieden

Alkmaar is tevreden met het verbod. Het lijkt de stad te zijn gelukt om het gebruik van deze opkomende partydrug te reguleren tijdens Koningsdag. Bruinooge laat weten dat de gemeente het verbod tijdens komende evenementen ook zal handhaven. "Daarnaast staat het bij ons in de Algemene Plaatselijke Verordening. Dus in onze stad is de verkoop van lachgas verboden."

De burgemeester heeft na Koningsdag veel telefoontjes gekregen van collega's. "Veel andere gemeenten vragen hoe wij dit voor elkaar hebben gekregen. Uiteraard willen wij dit graag met hen delen."

Importeur: niet verbieden, maar reguleren

Toch is niet iedereen voorstander van een verbod. Jesse van der Heide is importeur van lachgas en denkt dat verbieden een averechts effect heeft. "Het zorgt ervoor dat de verkoop niet meer zichtbaar is en het in schimmige achterstraatjes gebeurt."

Hij pleit eerder voor regulering, want als je lachgas niet goed gebruikt, kunnen er dingen misgaan. "Er hoort goede voorlichting bij. In Amsterdam stonden veel particuliere verkopers die geen idee hebben wat lachgas inhoudt en wat de gevolgen kunnen zijn. Ze geven een te grote ballon of zeggen niet dat je moet gaan zitten."

Lachgasimporteur: 'Lachgas verbieden is geen goed idee'

De importeur verkoopt dan ook niet aan iedereen. "Als wij merken dat een klant van ons consequent aan minderjarigen verkoopt, dan weigeren wij die klant. Dat hebben we wel eens meegemaakt. Je moet zorgen dat het op een op een verantwoorde manier wordt gebruikt."

Radio-interview: burgemeester Bruinooge van Alkmaar vertelt over het verbod op lachgas in de gemeente.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.