Veel reacties op het besluit van de gemeente Amsterdam om dit jaar geen regenboogvlag te hijsen tijdens Coming Out-dag. Sinds enkele jaren is het traditie geworden dat de regenboogvlag wappert op het stadhuis om zo te laten zien dat de gemeente zich in zet voor LHBTI-rechten. Veel gemeenten doen er aan mee vandaag, behalve dus onze hoofdstad.

De boodschap van Coming Out-dag is dat 'iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn, zich geaccepteerd en sociaal veilig moet kunnen voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook," aldus het COC.

De afdeling voorlichting van de gemeente Amsterdam laat in een tweet weten "uit respect voor onze overleden burgemeester dit jaar geen regenboogvlag uit te hangen." Maar dat stuit op veel onbegrip, omdat Burgemeester Van der Laan zich als burgemeester juist heel actief en betrokken toonde bij de LHBTI-gemeenschap.

Het is misschien extra wrang dat de hoofdstad dit jaar niet meedoet omdat er in diverse gemeenten elk jaar discussie is over het hijsen van de regenboogvlag op deze dag. Zo weigert de gemeente Soest dit jaar bijvoorbeeld opnieuw om mee te doen. Dit omdat ze het gemeentehuis daar niet voor bedoeld vinden en bang zijn dat ze voor elk goed doel moeten gaan vlaggen.