Amnesty international lanceert vandaag een programma dat spyware opspoort. Met speciale software kun je zien of je bespioneerd wordt via de computer. De tool, Detekt genaamd, is de eerste opsporingstool ter wereld die iedereen kan downloaden.

Overheden gebruiken steeds vaker geavanceerde spywaretechnologie zodat ze privémail van activisten, journalisten of gewone burgers kunnen lezen. Ook kunnen ze op afstand stiekem de webcam of microfoon van de computer aanzetten. 

NSA

Er kwam wereldwijd veel aandacht voor overheidsspionage toen Edward Snowden de praktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA blootlegde. In Nederland kwam de zaak aan het rollen toen minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) onthulde dat niet de Amerikanen maar Nederland zelf 1,8 miljoen sets matadata van telefoonverkeer in relatie tot Nederland had verzameld en deze aan de Amerikanen had doorgespeeld.

Bescherming?

Waarom is zo'n opsporingstool nodig? Kan Detekt ons echt beschermen tegen overheidsspionage? Vanavond meer hierover in EenVandaag. We spreken met Quirine Eijkman, surveillance-expert van Amnesty International, onderzoeksjournalist Brenno de Winter en Ronald Prins van Fox-IT. Een bedrijf dat beveiligingssoftware maakt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.