In Amersfoort moet wat gedaan worden aan de overlast van houtrook. Dat eist een meerderheid van de gemeenteraad. De fracties van BPA, PvdA, GroenLinks, Groep Koet en SP vragen het college om de eisen voor open vuur aan te scherpen. 

De houtrook wordt veroorzaakt door open haarden en vuurkorven. Mensen met bijvoorbeeld longziekten hebben daar erg veel last van, zeggen de politici. Omdat het aan duidelijke regels ontbreekt, heeft klagen tot nu toe geen zin. De fracties willen dat er regels komen die de bouwinspecteur van de gemeente kan gebruiken om in te grijpen bij overlast. De gemeente heeft al richtlijnen, maar die zijn juridisch gezien 'boterzacht', aldus de politici. De partijen willen onder meer een stookverbod bij windstilte. Open haarden hoeven niet verboden te worden, maar slecht gebouwde haarden moeten wel worden aangepakt, vinden de politici.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.