De inkt van het akkoord met Griekenland is nog maar net droog of er is alweer onrust. De Griekse premier Tsipras kondigt vanavond vervroegde verkiezingen aan, meldt staatsomroep ERT. Daarmee moet de rust in het land en vooral in regeringspartij Syriza terugkeren. Maar Tsipras neemt daarmee ook het risico dat zijn land alsnog de euro moet verlaten.

Tsipras heeft ingestemd met draconische bezuinigingen in ruil voor een nieuw Europees steunpakket van 86 miljard euro. Maar veel partijgenoten voelen daar niets voor, zij verlaten liever de eurozone dan "te buigen voor Brusselse dictaten".

Om verder te kunnen vraagt Tsipras opnieuw het vertrouwen van het Griekse volk. In januari boekte Syriza nog een monsterzege met de belofte om een einde te maken aan "jaren van catastrofale bezuinigingen." In juli stemde een ruime meerderheid van 61 procent van de Grieken in een referendum tegen strenge bezuinigingen. De verbazing was dan ook groot dat Tsipras toch instemde met de Brusselse eisen. 

De Grieken willen niet verder bezuinigen, maar tegelijkertijd is premier Tsipras enorm populair. De Grieken vrezen voor het toerisme nu de BTW omhoog is gegaan, maar ze blikten ook in de afgrond toen de banken weken dicht waren. Waar draait dit op uit? In ieder geval op veel onzekerheid of de Grieken alle afgesproken maatregelen wel gaan doorvoeren. Als een nieuwe regering gaat morrelen aan de voorwaarden van het steunpakket, kan het geduld van de Europese politici met de Grieken wel eens op zijn.

Europa wil Griekenland erg graag binnen de euro houden, maar als het Griekse volk bij de verkiezingen nogmaals duidelijk laat horen niks te voelen voor het steunpakket, dan is een terugkeer naar de drachme wellicht nog de enige uitweg.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.