Hij verduisterde duizenden euro's als penningmeester van de Utrechtse krant Straatnieuws. Nog dagelijks heeft Bert van der Roest te maken met de gevolgen van die misstap.

De laatste in de rij 'weldoeners die geld achterover drukken' is Koos van G., de directeur van de Rotterdamse stichting Droomwens. Hij wordt op dit moment verdacht van het achterover drukken van 800 duizend euro aan donaties. Bert van der Roest werd in 2013 betrapt, toen hij ook raadslid was voor de PvdA. "Als je eenmaal over de brug bent, dan lijkt de weg terug heel moeilijk", vertelt hij. Van der Roest gebruikte het bedrag om een theatervoorstelling over Alzheimer te financieren. "Ik dacht dat ik alles snel terug zou betalen."

Kijk & lees meer:

Ellende van de media

De penningmeester werd betrapt en uiteindelijk veroordeeld tot 240 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf. Ook moest hij al het geld, bijna een halve ton, terugbetalen. Straatnieuws balanceerde door de hele affaire maandenlang op het randje van faillissement. Van der Roest betuigde spijt, voerde zijn werkstraf uit en betaalde indwerdaad alles terug. Maar het meest schrok hij nog van het mediageweld dat op hem afkwam. "Dat heeft me nog de meeste ellende opgeleverd. Ook mijn naasten worden er door geraakt."

Hij hoopte op een tweede kans. "Maar doordat al die artikelen over de zaak op internet blijven staan, blijft het me achtervolgen", aldus Van der Roest. "Ik ben verhuisd en heb een tijd lang geen werk gehad."

Lastig een baan te vinden

Nog steeds is het voor hem moeilijk een baan te vinden, doordat potentiële werkgevers schrikken van de berichten over hem op internet. "Ik wilde bezorgbakker worden in Gouda en heb tijdens het sollicitatiegesprek. eerlijk mijn verhaal verteld. Dat werd gewaardeerd." Toch kreeg hij de baan niet. "Ze hadden op internet gekeken en waren bang dat mijn reputatie op hen zou terugslaan.”

Van der Roest wordt daar moedeloos van. "Ik heb spijt betuigd, mijn straf gedaan en vind dus dat ik een tweede kans verdien. Maar ik heb niet het gevoel dat ik die krijg."