De oprichter en directeur van Stichting DroomWens wordt ervan verdacht dat hij 800.000 euro achterover heeft gedrukt. Het geld zou hij hebben gebruikt om te gokken. "Verschrikkelijk", vindt de directrice van de bijna gelijknamige stichting Kinderdroomwens. Zij wordt in haar dagelijkse werk nu ook geconfronteerd met de gevolgen.

"Ik wist niet dat er zoveel geld achterover gedrukt was", zegt de geëmotioneerde directeur van stichting Kinderdroomwens.

Directeur hielp vooral zichzelf

De stichting DroomWens hield zich jarenlang bezig met het verrassen van zieke kinderen. Of tenminste, zo deed het zich voor. Het ingezamelde geld van de donateurs zou worden gebruikt voor het organiseren van een leuk dagje. Ze mochten bijvoorbeeld naar een pretpark of ze konden een voetbalwedstrijd bijwonen. 

Maar nu blijkt dat de directeur van Stichting DroomWens vooral zichzelf hielp. Volgens de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is slechts tien procent van alle donaties is besteed aan het goede doel. De rest van het geld zou de directeur hebben vergokt in casino’s en met online gokspellen.

Lees & luister ook:

Reputatieschade

Monique Hogendoorn is directrice van stichting Kinderdroomwens. Zij zeggen wél al het gedoneerde geld te steken in het opvrolijken van zieke kinderen. Maar nu krijgt de directrice te maken met een imagoprobleem, omdat de naam van haar stichting zo lijkt op de malafide stichting. Kinderdroomwens is op dit moment bezig om naar zo’n officieel keurmerk toe te werken, zo laat de directrice aan EenVandaag weten

Stichting DroomWens beschikte niet over een keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Het CBF houdt toezicht op de inzameling van geld voor goede doelen en hanteert strenge eisen: zo is er onder andere toezicht op financiën, integriteit en belangenverstrengeling bij goede doelen. Het CBF benadrukt dat in tegenstelling tot stichting DroomWens ruim tachtig procent van de goede doelen in Nederland wél een keurmerk heeft. De organisatie probeert donateurs hier op te wijzen. 

'Dubbele diefstal'

"Dit is dubbele diefstal", zegt Jan van Berkel van brancheorganisatie Goede Doelen Nederland. "Donateurs worden misleid en zieke kinderen, voor wie wat georganiseerd zou worden, zitten ook met lege handen. Ik vind dit echt schandalig."

De brancheorganisatie hamert er op dat ruim tachtig procent van het geld dat in Nederland aan goede doelen wordt besteed via erkende doelen gaat.

Website van stichting DroomWens gaat offline

De website van de stichting DroomWens is inmiddels uit de lucht gehaald. Donateurs kunnen zich melden bij de FIOD over het doen van mogelijke aangifte.  

Via de website geefgerust.nl kun je checken welke goede doelen een officiëlele erkenning van de toezichthouder hebben. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.