Met een slok te veel op en in een blaasfuik rijden: sinds een jaar zijn de gevolgen groot. Je krijgt niet alleen van de rechter straf, ook het CBR legt je een forse sanctie op in de vorm van het ASP: het alcoholslot-programma. Een traject wat twee jaren duurt en waarin drankrijders terecht komen die met meer dan 1,3 promille alcohol in hun bloed gepakt worden. Maar wordt dit alcoholslot niet te snel toegepast?

Vrijwillig is het prijzige proces namelijk allerminst: of je moet een vierduizend euro kostend alcoholslot in je auto laten plaatsen of je bent voor vijf jaar je rijbewijs kwijt. Met name bij 'first offenders', mensen die voor het eerst met teveel alcohol in het bloed worden betrapt, komt de straf hard binnen. Is het alcoholslot wel een proportionele straf? Of kun je met alcohol in het verkeer niet voorzichtig genoeg zijn?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.