Ze kozen allebei voor de politie: Leo Jong en Jan-Willem Schut. De een, Leo, begon als agent in de jaren ‘80 bij het Amsterdamse bureau Warmoesstraat. De ander, Jan-Willem, is wijkagent in Vianen. Het contrast tussen vroeger en de huidige tijd is groot. 

De eerste herinneringen aan zijn werk als agent zijn niet de vrolijkste. Leo Jong, nu vrijwilliger bij PIT Veiligheidsmuseum, kreeg een melding over twee Duitse meisjes die een overdosis drugs hadden genomen. In die tijd was dat niet ongebruikelijk in de hoofdstad. 

“Het ene meisje was al overleden toen wij aankwamen, het andere meisje leefde nog”, zegt Jong. "Het schuim kwam uit haar mond en we moesten haar wakker houden tot de GGD kwam.”  Maar ondanks deze heftige ervaringen houdt hij van het vak als politieagent. 

Gehandicapt zonder telefoon

Ook Jan-Willem Schut, wijkagent in Vianen, houdt van zijn werk. In de loop der jaren hebben veel middelen een metamorfose ondergaan. Neem bijvoorbeeld de communicatiemiddelen in de dienstauto. Zat er vroeger alleen een ontvanger in die in contact stond met de meldkamer, tegenwoordig kan je alle informatie opvragen die je nodig hebt. Schut: “Als ik mijn telefoon vergeten ben of de batterij is leeg, voel ik me gelijk gehandicapt.” 

Wat dat betreft vindt oud-agent Jong ook dat het vooruit is gegaan. “Ze kunnen tegenwoordig alles opvragen.”

Vloggende politieagent 

Jan-Willem Schut heeft niet alleen een telefoon bij zich, hij heeft ook altijd een camera bij zich om te vloggen. “Mensen leven tegenwoordig op internet, dus daar moet je ook zijn als politie.” 

Dat de camera’s in de jaren tachtig er nog niet waren, vindt voormalig-agent Jong een zegen: “Het persoonlijke contact is er niet meer. Als ik met iemand zit te praten, hebben we oogcontact. Ik kan zien hoe je je voelt, hoe je kijkt. Als we communiceren via de sociale media, heb je dat niet.” 

Constant verantwoorden

Maar niet alleen de politie filmt, ook omstanders hebben tegenwoordig bijna allemaal de mogelijkheid om te filmen met een telefoon. “Als je nu iets doet als agent wordt dat door tien camera’s vastgelegd en dat komt dan gelijk op social media. Daar gaat iedereen dan vervolgens iets van vinden. Je moet je als politieagent steeds meer verantwoorden voor wat je doet”, aldus Schut. 

Was dan vroeger alles beter? Oud-agent Jong vindt dat ze vroeger in elk geval meer autoriteit hadden. “We werden nog voor vol aan gezien en dat mist op dit moment. Ik zou in de huidige tijd geen agent willen zijn: mijn denkbeelden over de gang van zaken komen niet overeen zoals de politie nu werkt.”

Maar volgens Jan-Willem Schut is het idee dat het vroeger beter was, alleen een gevoel: “Het politiewerk blijft heel leuk.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.