Door de ophef rond het verhogen van de zorgpremie en het beperken van de hypotheekrenteaftrek zouden we het bijna vergeten. Maar het regeerakkoord van Rutte II zet ook de basisbeurs voor studenten om in een sociaal leenstelsel. Bijna de helft van de studenten overweegt nu een kortere studie, blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel.

Studenten zitten, als ze gebruik maken van het leenstelsel, na 4 jaar studie daardoor met een extra studieschuld van rond de 12.000 euro. Ook de gratis OV-kaart verandert in een kortingskaart. Welke problemen levert dat op voor aankomende studenten? EenVandaag bezoekt een student, een econoom en spreekt de HBO-raad die waarschuwt dat voor veel studenten de kosten van een studie drempelverhogend gaan zijn.

FNV Jong en de LSVb gaan de komende weken inventariseren welke bezwaren aankomende studenten hebben. Met de website studerenmoetkunnen.nl willen zij de zorgen verzamelen, om ze eind november bekend te maken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.