Afghanistan kiest vandaag een nieuwe president als opvolger van Hamid Karzai. De stembusgang verloopt onder strenge veiligheidsmaatregelen; en ondanks de dreiging van geweld staan in het hele land lange rijen voor de stembureaus.

De verkiezingsstrijd gaat gepaard met aanslagen van de radicale Taliban. De Taliban hebben gezegd al het mogelijke te doen om het verkiezingsproces te verstoren. De Afghanen zijn echter vastbesloten hen te verslaan door hun stem uit te brengen, stelt Europarlementariër Thijs Berman.

Hij zegt dat de angst onder de bevolking niet moet worden overdreven. Berman is voorzitter van de waarnemersmissie van de Europese Unie en heeft de afgelopen tijd geconstateerd dat de Afghanen zeer gemotiveerd zijn om hun stem uit te brengen. Eind dit jaar eindigt de missie van de internationale troepenmacht ISAF, die van Afghanistan een stabiel, veilig en democratisch land moest maken. Nederlanders waren actief in de provincies Uruzgan en Kunduz.

Van de acht kandidaten - allen man - zijn er drie die kans op het presidentschap maken. Allen zijn onder Karzai minister geweest. Het gaat om twee oud-ministers van Buitenlandse Zaken, Abdullah Abdullah (60) en Zalmay Rassoul (72), en oud-minister Ashraf Ghani Ahmadzai van Financiën.

Journaliste Antoinette de Jong is met een project in Afghanistan geweest. Ze reisde kriskras door Afghanistan met een opblaasbare tent en camera. De Afghanen die meededen moesten de volgende zin afmaken: 'En De Waarheid Is..' 

Het levert een bijzonder beeld op van het hedendaagse leven in Afghanistan. De Afghaanse televisie maakt er een programma van. Antoinette de Jong vertelt in EenVandaag over dit bijzondere project.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.