De aandelenbeurs in Amsterdam zakte vanmiddag nog dieper in het rood. De AEX-index raakte daardoor alle sinds de jaarwisseling opgebouwde winst kwijt en koerste af op het zwaarste verlies in jaren. Ook elders in Europa werd een ravage aangericht op de aandelenmarkten.

De AEX stond in de middaghandel 8 procent in de min op 407,42 punten. Dat is het grootste dagverlies voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter sinds de escalatie van de financiële crisis eind 2008. De index van 25 hoofdfondsen eindigde 2014 op 424,47 punten. Eind april werd een voorlopig hoogtepunt van 510,55 punten bereikt. De MidKap-index ging 7,8 procent omlaag naar 603,00 punten.

In de rest van Europa was het beeld niet anders. De beurzen in Londen, Frankfurt, Parijs, Milaan en Zürich toonden verliezen tot 7,3 procent. Er werd vandaag voor ruim 400 miljard euro aan beurswaarde in Europa weggevaagd. In New York stonden kort na opening verliezen tot 5,4 procent op de borden.

Zorgen Chinese economie

De zware verliezen zijn vooral te wijten aan de zorgen over een verder afkoelende Chinese economie. De zorgen over China drukten ook zwaar op de grondstofprijzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 5,6 procent tot 38,16 dollar, het laagste niveau sinds begin 2009. Brent werd 5,7 procent goedkoper en kostte 42,87 dollar.

Net als vrijdag stonden alle fondsen in de AEX in het rood. Koeriersbedrijf TNT hield de schade met een min van 0,7 procent nog het meest beperkt, maar de koers van dat aandeel wordt vooral bepaald door het overnamebod van FedEx. Na TNT boekte Aalberts Industries met een daling van 5,6 procent het kleinste verlies. Kabelexploitant Altice en staalconcern ArcelorMittal waren de grootste dalers met minnen tot ruim 14 procent.

Olieproducenten als Shell, BP en Total hadden te lijden onder de sterk dalende olieprijzen en verloren tot 9,4 procent. Ook de dienstverleners aan de oliesector stonden onder druk. In Amsterdam daalden Fugro en SBM Offshore tot 8,8 procent in waarde.

De euro stond op 1,1700 dollar, tegen 1,1350 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De Europese munt is flink duurder geworden door de groeiende verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente in september niet zal verhogen.

In de studio een gesprek met onze vaste economisch commentator Martin Visser van de Financiële Telegraaf.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.