Het aantal verslaafden aan de drug GHB dat hulp zoekt is het afgelopen jaar gestegen. Het gaat om een stijging van 13 procent in 2012 ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Stichting Informatievoorziening Zorg (IVZ) waar actualiteitenrubriek EenVandaag over beschikt.

Uit de cijfers van IVZ blijkt dat er 799 personen aanklopten bij een arts of afkickkliniek. In 2011 waren dat er nog 707. Opvallend is dat er in 2012 juist minder cliënten werden behandeld in de verslavingszorg dan het jaar ervoor, maar dat het het aantal GHB-hulpvragers juist blijft stijgen. In Eenvandaag aandacht voor de nieuwe cijfers en een nieuw onderzoek van het NISPA en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Rucphen
De gemeente Rucphen en omstreken wordt door experts aangewezen als het epicentrum van het GHB-probleem. Er vallen regelmatig doden en de overlast is groot. Reden voor de gemeente om samen met ouders, verenigd in het netwerk Moedige Moeders, hulpverlening en wijkagenten de strijd met GHB aan te gaan. Want volgens de Brabantse moeders gaat er anders een generatie verloren.

20.000
In absolute zin blijft het aantal verslaafde personen dat zich liet behandelen onder de 1000. Onderzoekers maken zich echter zorgen over de ernst van de verslaving en de flinke groei die ieder jaar wordt geregistreerd. Volgens onderzoeker Cor de Jong, wetenschappelijk directeur van het Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction) (NISPA) is het daadwerkelijke aantal verslaafden vele malen groter dan de afkickklinieken registreren. “We schatten dat er ongeveer 20.000 mensen GHB gebruiken in Nederland. Dat weten we niet echt zeker omdat de meeste mensen thuis gebruiken. Het is dus eigenlijk een verhuld probleem”.

Terugval
Tevens blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van het NISPA en de Radboud Universiteit Nijmegen dat ruim 66 procent van de afgekickte verslaafden binnen enkele maanden weer opnieuw verslaafd is. Onderzoekers willen daarom een nieuw onderzoeksproject opstarten om er achter te komen hoe GHB verslaving op de lange termijn aangepakt kan worden.

Uit de cijfers van IVZ blijkt dat ruim een derde van de GHB-verslaafden man is, gemiddeld 29,7 jaar is en dat 1 op de 3 dagelijks GHB gebruikt. Meer dan de helft van de gebruikers is al eens eerder behandeld voor zijn of haar GHB verslaving.  GHB-problemen komen vooral voor in Zuid-west Brabant, Friesland, Groningen en delen van Twente. 

GHB
De afkorting GHB staat voor 4-hydroxybutaanzuur. Het is een narcosemiddel dat bij operaties werd gebruikt. Sinds 9 mei 2012 staat GHB op lijst 1 van de opiumwet. GHB wordt in het uitgaansleven, maar ook thuis gebruikt, bijvoorbeeld bij seks.

Het NISPA deed samen met de Radbout Universiteit Nijmegen onderzoek naar het gebruik van GHB in Nederland. De resultaten daarvan worden dinsdag 19 maart gepresenteerd. De deelnemers aan het onderzoek hebben daarin ook een behandelmethode ontwikkeld voor ziekenhuizen.

Jongerenpanel
De voorlichting over GHB is onder de maat, blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel onder ruim 1000 middelbare scholieren. Driekwart (73%) is op school niet gewezen op de risico's van GHB, terwijl de meeste scholieren wel voorlichting over drugs hebben gehad. Ook heeft 84 procent nog nooit met de ouders gesproken over het gevaar van GHB.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.