De zomer van 2010 is voor EenVandaag de periode om terug te kijken op de eerste tien jaar van deze eeuw: de jaren nul. Vanaf maandag 19 juli start de zomerserie ‘Van Nul tot Nu’.

Alle uitzendingen zijn hier terug te kijken.

Wat hebben Kurt Westergaard, de vrouw van Samir A., Philomena Bijhout en Martin Verkerk gemeen? Ze hebben allemaal op hun eigen manier een stempel gedrukt op de eerste tien jaar van de 21e eeuw. Een ramp, verlies, schandaal, overwinning of nederlaag: hoe heeft die gebeurtenis de hoofdrolspelers of juist de slachtoffers veranderd? Is het hele verhaal destijds verteld, of is er meer?

“Ik herken me totaal niet in het beeld wat er van mij geschetst is", zegt Philomena Bijlhout, de staatssecretaris die in 2002 na een dag regeren moest opstappen. "Het lijkt alsof ik met een mokerslag ben neergeslagen. Mezelf terugvinden is een heel lang proces geweest."

EenVandaag keert in de zomerserie ook terug naar cartoonist Kurt Westergaard, die sinds het tekenen van de profeet Mohammed in 2006 zwaar beveiligd wordt. De camera wordt verder gericht op klokkenluider Ad Bos, die de bouwfraude ontdekte en aangaf, tennisser Martin Verkerk, die vanuit het niets de finale op Roland Garros bereikte en zanger Jim Bakkum uit de allereerste Idols-reeks, waarmee het fenomeen ‘afzeiktelevisie’ een begrip werd.

Verder aandacht voor Jasper Schuringa, de Nederlander die in 2009 in een vliegtuig een terrorist overmeesterde, Theo de Rooij, die in 2007 moest opstappen als directeur van de Raboploeg na de dopingaffaire rond Michael Rasmussen en Abida, de vrouw van Samir A., de terrorist die nu in Vught een jarenlange gevangenisstraf uitzit voor het voorbereiden van terroristische aanslagen. Ook spreekt EenVandaag met Gerie Smit, die de brand in ’t Hemeltje in Volendam overleefde en Jonas Melsert, die in 2008 na een avondje stappen slachtoffer werd van zinloos geweld en dit ternauwernood overleefde.

In de laatste aflevering van deze serie een gesprek met Tjeerd en Petra Pet, de ouders van Richard, die met zijn vrouw Rowena en hun adoptie-zoontje Arno omkwam bij de aardbeving op Haiti begin dit jaar.

EenVandaag laat vanaf maandag 19 juli in de serie ‘Van Nul tot Nu’ zien hoe het de hoofdpersonen is vergaan na die ene belangrijke gebeurtenis, waardoor hun wereld, en soms ook de onze, voorgoed veranderde.

Leest ook het weblog