In Turkije zijn sinds de mislukte couppoging 79.900 mensen uit hun ambt ontheven. In totaal zijn er tot nu toe 40.000 mensen vastgezet. Dat heeft de Turkse premier Binali Yildirim bekendgemaakt in een toespraak. Ook werden er meer dan vierduizend privéscholen en andere instituties gesloten.

Zo ook de Suleyman Shah Universiteit in Istanbul, waar de Nederlandse journalist Joost Lagendijk werkt. De organisatie heeft banden met Gülen. EenVandaag spreekt Lagendijk over de huidige situatie in Turkije. 

Van de 40.000 Turken die vast zitten is de helft formeel gearresteerd. Onder het mom van verscherpte veiligheidsmaatregelen heeft de Turkse overheid sinds de couppoging op 15 juli ambtenaren, leraren, veiligheidspersoneel en militairen ontslagen en geschorst. 

Amnesty International maakt zich zorgen over de situatie in Turkije. Voornamelijk omdat het land ook de doodstraf wil invoeren. “Dat is een land waar je niet meer normaal mee kan samenwerken,” aldus Amnesty International in de uitzending van EenVandaag.