Operatie Jubilee, de mislukte landing door geallieerden bij de Noord-Franse havenstad Dieppe, werd gisteren herdacht.

Canadezen, Amerikanen en Engelsen probeerden de door de Duitsers bezette havenstad Dieppe te heroveren op 19 augustus 1942. De aanval werd uitgevoerd door meer dan 6000 infanteriesoldaten, ondersteund door de Marine en Luchtmacht. Het doel van de operatie was om een belangrijke haven te veroveren en bezet te houden gedurende een periode om te bewijzen dat dit mogelijk was, om informatie in te winnen en te kijken hoe de Duitsers zouden reageren.

Ook was de aanval bedoeld om de Luftwaffe in een grotere slag te betrekken. De aanval werd over het algemeen beschouwd als een tactische ramp; geen van de hoofddoelen werd verwezenlijkt. 4384 van de in totaal 6086 mannen, die tot aan de wal kwamen werden gedood, verwond of gevangengenomen. De Royal Air Force en de RCAF verloren 119 vliegtuigen, terwijl de Royal Navy 555 slachtoffers telde.

De catastrofe in Dieppe heeft latere geallieerde voorbereidingen voor D-Day sterk beïnvloedt. EenVandaag sprak met veteranen, met zuster Agnes Marie Valois die gewonde Canadese soldaten verzorgde en met direct betrokkenen bij deze voor velen onbekende landing.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.