Het moet sneller, beter en slimmer. De komende jaren wordt in Nederland een 5G-netwerk uitgerold. Maar, ook de weerstand tegen het snelle netwerk groeit. In Den Haag demonstreren vandaag tegenstanders.

Volgens de demonstranten zijn de gezondheidsrisico's van de elektromagnetische straling uit de antennes te groot. Zij wijzen erop dat voor een goede dekkingsgraad veel meer zenders en ontvangers nodig zijn dan het huidige 4G-netwerk.

Proeftuin

In Groningen wordt volop getest met het 5G-netwerk in een speciaal aangelegde proeftuin. Programmamanager bij Economic Board Groningen, Peter Rake, legt uit: "We testen hier allerlei soorten innovaties, bijvoorbeeld op het gebied van zorg of vervoer. Zo testen we nu een ambulance die contact maakt met de desbetreffende arts via een beeldverbinding."

Het voordeel van 5G is dat je realtime data kan ophalen, als een meting nog bezig is. In het lab in Groningen wordt nu getest met prototypes die mogelijk in de toekomst in de praktijk worden gebruikt. Rake hoopt dat Groningen koploper kan worden op het gebied van innoveren met 5G.

In Groningen experimenteren ze volop met 5G in een speciale proeftuin. Wat kan er allemaal met 5G?

Hoofdpijn, duizeligheid en slecht slapen

Maar, lang niet iedereen is zo enthousiast als Rake. Maroesja van den Berg, van Stralingbewust 5G Noordoostpolder, protesteert vandaag tegen de komst van een 5G-netwerk. "Als ik in de buurt van een mast kom, merk ik het meteen. Ik krijg een enorme druk op mijn hoofd."

"Er zijn 16 actiegroepen zoals de onze. De politiek houdt onwetendheid over 5G in stand", zegt Van den Berg. De groep wil gemeenten informeren over de dreigende gezondheidsproblemen die met 5G gepaard zouden gaan.

Als ik in de buurt van een mast ben, krijg ik een enorme druk op mijn hoofd

Meetgroep in Zweden

Ook neurobioloog Hugo Schooneveld verwijt de politiek geen luisterend oor te hebben. "We weten te weinig wat de bedreigende factoren voor onze gezondheid zijn." Zelf heeft hij dagelijks last van elektriciteit, magnetische velden en straling. Hij heeft Elektro Hyper Sensiviteit (EHS): "Ik krijg hoofdpijn, duizeligheid en zelfs huiduitslag."

Schooneveld heeft zijn huis zo veel mogelijk stralingsvrij gemaakt. De kabels in zijn huis zijn aangepakt, hij heeft geen wifi en gebruikt zijn telefoon en andere apparaten heel beperkt. In zijn stralingsvrije werkkamer legt hij uit: "Ik dacht eerst dat ik de enige was. Totdat ik in Zweden meer mensen vond die hier last van hebben. Zodoende hebben we met technici een meetgroep opgericht." De meetgroep test magnetische velden, elektrische apparaten en stralingen op schadelijkheid.

Neurobioloog Hugo Schooneveld vertelt hoe hij dagelijks elektrostress door straling ervaart.

Petitie

Waar in Nederland nu de discussie over 5G gevoerd wordt, is het snelle netwerk in Duitsland al verder uitgerold. Geschikte apparaten kunnen sinds deze zomer gebruik maken van de eerste 5G-zendmasten. Verwacht wordt dat het aantal volgend jaar exponentieel zal groeien tot 10 miljoen apparaten. De voorziening zou volgens sommige experts van groot belang zijn voor innovaties in de Duitse industrie.

Toch is de weerstand tegen 5G in Duitsland groot. Zo hebben intussen ruim 60.000 Duitsers een petitie getekend voor meer onderzoek naar de schadelijkheid van elektromagnetische straling van 5G-masten.

Weinig gegevens over schadelijkheid

Ondanks de weerstand is er volgens wetenschappers weinig reden tot onrust. Er zijn weinig gegevens die wijzen op grote gezondheidsrisico's van de straling van 5G. Wel stelde een groep van 40 wetenschappers, onder leiding van de VN, in 2011 vast dat radiomagnetische velden mogelijk kankerverwekkend voor mensen kunnen zijn.

Lees ook

Neurobioloog Schooneveld sloot zich aan bij een lijst van tientallen wetenschappers die de VN opriepen tot het stopzetten van het uitrollen van 5G, totdat onomstotelijk is bewezen dat de straling daarvan niet schadelijk is.

Volgens Peter Rake hoeft 5G niet schadelijker te zijn dan 4G: "Dat er meer antennes worden geplaatst, wil niet meteen zeggen dat er dan ook meer straling is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.