De Verenigde Staten doodden vrijdagochtend met een raket de Iraanse generaal Qassem Soleimani, naar eigen zeggen om aanvallen te voorkomen. Hoogste leider van Iran Ali Hosseini Khamenei zegt dat Iran wraak zal nemen. Maar wie was Soleimani eigenlijk?

"Generaal Soleimani had plannen om aanslagen te plegen op Amerikaanse diplomaten in Irak en in de omliggende regio. Deze aanval was erop gericht toekomstige Iraanse aanvallen te voorkomen", verklaarde het Pentagon. Qassem Soleimani werd beschouwd als de tweede machtigste man van Iran en leidde het Quds-korps, met de opdracht om de invloed van Iran in het buitenland te vergroten.

Held en martelaar

Tijdens de moordaanslag bevond de 62-jarige Soleimani zich op het vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Grootayatollah Khamenei van Iran kondigde daarop 3 dagen van rouw aan. Vanwege zijn martelaarschap werd Soleimani gepromoveerd tot luitenant-generaal.

Soleimani streed de afgelopen jaren in Irak tegen IS, net als het Amerikaanse leger, en steunde Assad tijdens de burgeroorlog in Syrië. In 2015 maakte EenVandaag een portret van Qassem Soleimani, die een held was in Iran.

Iraanse 'supergeneraal' leidde in 2015 de strijd tegen IS

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.