Een soort zeekomkommer met tentakels. Zo wordt dit kleine 'zeemonstertje' omschreven door de wetenschappers die het uitzonderlijk goed bewaard gebleven fossiel onderzochten.

Nog niet eerder werd een fossiel van dit diertje gevonden. De Engelse en Amerikaanse onderzoekers kwamen daarachter nadat ze een 3D-model van het fossiel maakten. Het bleek een 'nieuwe' soort te zijn,

Cthulhu

Het zeedier heeft de naam 'Sollasina Cthulhu' gekregen van de onderzoekers. Hiermee is het vernoemd naar het monster Cthulhu uit de verhalen van schrijver H.P. Lovecraft. Cthulhu was een monster diep in de zee, met een hoofd vol tentakels.

Dat komt door het uiterlijk van het zeerdier. Wat het meest opvalt zijn de grote tentakels van het diertje. Hij was 3 centimeter groot, maar zijn tentakels waren naar verhouding reusachtig. Die werden gebruikt om voedsel van de bodem te schrapen.

Lees ook

Zeekomkommer of zee-egel?

Het zeedier leefde zo'n 430 miljoen jaar geleden diep in de oceaan en blijkt dus familie te zijn van de zeekomkommer. Daar waren de onderzoekers lang niet zeker van. "We wilden erachter komen of het een oude zeekomkommer was, of een oude zee-egel", zegt Dr. Jeffrey Thompson, van University College Londen.

"We waren verrast dat het een zeekomkommer bleek te zijn." Het nieuwe dier zal veel informatie kunnen geven over de evolutie van deze groep dieren. "Via deze soort zijn ze uiteindelijk geëvolueerd tot de slakachtige vorm die we nu kennen", zegt Thompson.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.