Een schildpadsoort van wie iedereen dacht dat deze al 100 jaar was uitgestorven, is plots opgedoken op de Galapagoseilanden. Levend en wel.

De Fernandina reuzenschildpad werd in 1906, dus meer dan 100 jaar geleden, voor het laatst levend gezien. Sindsdien stond de soort geregistreerd als officieel uitgestorven. Maar afgelopen zondag werd tijdens een expeditie in een reservaat voor reuzenschildpadden een volwassen vrouwtje aangetroffen van meer dan 100 jaar oud.

DNA-test

Kenners zijn ervan overtuigd dat het om de uitgestorven gewaande Fernandina-soort gaat, maar om er zeker van te zijn zal er een DNA-test worden gedaan. De Fernandina is één van de veertien soorten reuzenschildpadden op de Galapagoseilanden, van wie de meeste bedreigd worden.

Onderzoekers hebben de schildpad meegenomen naar een fokcentrum. Dat was een moeilijke beslissing, laten de natuurbeschermers van de Galapagoseilanden weten op Twitter. "Schildpadden zoals deze, die zo zeldzaam zijn, kunnen lastig weer gevonden worden in het wild, omdat ze veel bewegen. Deze schildpad leefde in een gebied met weinig eten en heeft een veel grotere overlevingskans op een plek met voedsel en water in overvloed."

Niet alleen?

In het centrum waar de schildpad nu verblijft hopen de onderzoekers er alles aan te doen om het voortbestaan van de soort te zeker te stellen.

Extra goed nieuws is dat de experts geloven dat de vrouwelijke schildpad niet alleen is. Sporen en geuren van andere schildpadden in haar buurt doen hen geloven dat er nog wel eens meer exemplaren kunnen zijn verstopt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.