Opluchting alom... EenVandaag is toch geen Volkskrant en de mensen die er werken toch niet allemaal communisten. Gelukkig, we kunnen eindelijk weer uit de gordijnen en rustig ademen nu Henk Hagoort, de leider van de Publieke Omroep, z’n hete aardappel heeft ingeslikt. De goede man had het aangedurfd de drie actualiteitenrubrieken EenVandaag, Netwerk en Nova in een interview af te doen als 3x de Volkskrant. In een discussie met de makers van deze programma's kwam het hoge woord eruit: hij had het zo niet bedoeld. Maar wat had hij dan wel precies bedoeld en waarom had hij de uitspraak gedaan... Daar had het televisie-journaille wel een tijdje voor nodig om achter te komen. En kwam men erachter? Niet helemaal... Maar wat wel opviel...

-Er staat in Hilversum een fantastisch mooie grote dure studio compleet met apparatuur leeg terwijl de EO-tak van de actualiteitenrubriek Netwerk er onlangs 1 heeft laten bouwen omdat ze niet met de collega’s van de NCRV in 1 studio willen zitten.

-Bij de publieke omroep werken vooral lelijke witte mannen en de vrouwen die er werken zijn ook vaak lelijk en ongezond dik. (Zouden ze teveel verdienen? Gaat vaak samen..)

-De leider van de publieke omroep heet Henk Hagoort met de nadruk op de laatste lettergreep: Henk HaGOORT. Even oefenen maar dan lukt het wel. HaGOORT is trouwens ook de man die kort geleden een hem onwelgevallig stukje uit de uitzendinggemist.nl-versie van De Wereld Draait Door liet knippen waarin gediscussieerd werd over de afvallige kameraad Andries Knevel.

-HaGOORT haalt zijn dagelijkse portie nieuws trouwens uit de dagbladen Trouw en NRC Handelsblad en kijkt niet naar EenVandaag maar wel naar Nova.

-De NVJ, de journalistenvereniging, kan uitstekend debatten organiseren compleet met hapjes en drankjes. De bond zoekt trouwens nog leden maar heeft wel een ballotagecommissie die de nieuwe aanwas screent. Na drie maanden ontvang je bericht of je bent toegelaten. Even geduld dus.

-Allochtonen en jongeren zijn niet in debatten over actualiteitenrubrieken geinteresseerd en/of werken niet of nauwelijks bij deze programma’s.

-Jongeren en allochtonen kijken trouwens nauwelijks naar EenVandaag, Netwerk en Nova. Ze kijken überhaupt nauwelijks naar de publieke omroep (Alleen als er een pornofilm met - heel veel - schaamhaar wordt uitgezonden).

-EenVandaag heeft een opiniepanel met een flink contingent Wilders-stemmers waar de rubriek apetrots op is. Als enige heeft het programma wel degelijk contact met deze groep teleurgestelde Nederlanders.

-Nova pronkt graag met de intellectuele onderzoeksjournalistiek die de rubriek pleegt en verder met de vele studiogesprekken die het programma uitzendt met hotemetoten a la Gerard Spong en Frits Bolkestein. Ook is men er bij Nova trots op dat ze 'onafhankelijk' zijn... (Ehh... Ik moest er even over nadenken maar ja, waarom niet)

-En Netwerk is er weer enorm trots op dat de rubriek telkens van die mooie sfeervolle reportages maakt waar heel veel met name christelijke mensen blij van worden. (Dat klopt helemaal, mijn moeder bijvoorbeeld)

-De NCRV-tak van Netwerk zou graag met de collega’s van de EO in 1 studio willen hokken maar de Evangelische Omroep vindt dat veel te intiem. 'Eerst maar eens trouwen, dan praten we verder', hoorde ik de EO-baas mompelen. (In dat geval zou er trouwens NOG een dure studio leeg komen te staan. Ook weer zonde natuurlijk en inefficient!)

-En: Er heerst nog steeds een smeulende Veenbrand in Nederland what this may be. (Ik zou zeggen Hart van Nederland: erop af en blussen die handel! Half elf, Nederland 6)

-Kijkers (Lees: de buurman van Henk HaGOORT, zo bleek) associeren kritische journalistiek met de Volkskrant en dat weer met links. Dus als je een politieke leider kritisch ondervraagt (Dus bijvoorbeeld tegen meneer Bos zegt: Waarom gaat u nu weer een bank geleid door zakkenvullers van de ondergang redden?) dan is dat Volkskrant-achtig. Alle actualiteitenrubrieken doen dat en dus zijn ze 3x de Volkskrant (en niet 3x het AD). Aldus HaGOORT (die Harry Mens al benaderd heeft voor een leidinggevende functie bij de actualiteitenrubrieken).

-GeenStijl-TV wil ook een actualiteitenrubriek beginnen als ze straks in de Publieke Omroep komen. Verslaggever Rutger wil dan overigens niet samenwerken met bijvoorbeeld EenVandaag. (‘zonder jullie halen we meer kijkers’).

-Rutger vindt trouwens verslaggeefster Monique Wijnants van Nova (ex-EenVandaag! Jawel!) een lekker ding.

Oh ja... NOG een conclusie...

-Omroepbaas Henk HaGOORT droomt stiekem van het samenvoegen van EenVandaag, Netwerk en Nova om ze op de tijdstippen waarop ze nu ook al uitzenden (na de journaals van 18, 20 en 22 uur) achtergrondreportages te laten maken toegespitst op de doelgroep die ze willen bereiken. Volgens hem doet de identiteit van de omroep die het actualiteitenprogramma uitzendt er nauwelijks meer toe en kan je de kwaliteit vergroten als je de makers bij elkaar zet en met elkaar laat overleggen over reportages. Je krijgt dan minder dubbeling en uiteindelijk een beter resultaat. (en nog maar 1x de Volkskrant)

-Nadat de hete Volkskrant-aardappel door HaGOORT was ingeslikt bleken de makers voor! Nu de bazen van al die omroepgidsen vol kostbare programmagegevens nog.