2014 was het warmste jaar in zeker 3 eeuwen. Dat blijkt uit een vandaag verschenen weeroverzicht van het KNMI. 

Op augustus na waren alle maanden dit jaar warmer dan normaal. Nederland loopt daarmee volgens het KNMI in de pas met de wereldwijde opwarming van de aarde. De temperatuur boven land stijgt gestaag, terwijl de oppervlakte van de oceaan onregelmatiger opwarmt.

Uitschieter nu is gemiddeld in 2050

In De Bilt komt de jaargemiddelde temperatuur uit op circa 11,5 graden tegen 10,1 graden normaal. Dat is aanzienlijk hoger dan de warmste jaren tot nu toe: 2006 en 2007. Die hadden een jaargemiddelde van 11,2 graden.

Volgens de KNMI’14 klimaatscenario’s is zo’n warm jaar rond 2050 in Nederland heel normaal. De gemiddelde wereldtemperatuur komt dit jaar waarschijnlijk op een recordhoogte uit.

Fossiele brandstoffen zijn de oorzaak

De wereldwijde trend naar warmer weer hangt samen met de toename aan broeikasgassen. Met name de uitstoot van fossiele brandstoffen is hier volgens het KNMI de oorzaak van. Door de opwarming van het klimaat neemt de kans op warme jaren toe en de kans op koude jaren af.

Moeten we ongerust worden? Want wat betekent het warmste jaar? Wat is de oorzaak? En kunnen we er nog iets aan doen?

Vanmiddag in Radio EenVandaag en vanavond in de televisie uitzending vertelt KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven over het rapport van het KNMI. Klimaatonderzoeker Leo Meyer van het Intergovernmental Panel on Climate Change(IPCC) legt vanavond uit wat dit onderzoek betekent. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.