Schoppen, slaan of zelfs gebeten worden: een op de drie gemeentelijke handhavers heeft hier iedere maand wel eens mee te maken. Dit blijkt uit een onderzoek van vakbond BOA ACP onder boa’s en handhavers.

Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA ACP reageert geschokt op de uitkomsten van de enquête. Gerrits: "Wij horen dagelijks over dit soort geweldsincidenten; en toch zijn wij zelf ook negatief verrast door deze cijfers."

‘Wachten op eerste dode’

Gerrits schrikt met name van de ernst van de incidenten. “Vooral dat fysiek geweld zo vaak voorkomt baart ons enorme zorgen. Het gaat hierbij namelijk ook om zware mishandeling zoals steekincidenten en inrijden op boa’s met een voertuig. Het lijkt wachten op een dodelijk incident.” Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat scheldpartijen helemaal schering en inslag zijn. Zo meldt 83% van de ondervraagde toezichthouders dit dagelijks mee te maken. De situatie loopt vaak uit de hand, op het moment dat boa’s een overtreding constateren en iemand op de bon willen slingeren. Bijna driekwart van de handhavers geeft aan dat een bekeuringssituatie de aanleiding is waardoor de lont in het kruitvat gaat.

Weinig geweldsmiddelen

Volgens de vakbond staat het toenemend geweld op straat in schril contrast met de middelen die toezichthouders hebben om zich zelf adequaat te kunnen verdedigen. Zo heeft 60% van de boa’s alleen maar handboeien tot zijn beschikking en bijna een kwart heeft zelfs helemaal geen bevoegdheden om geweld te gebruiken. Gerrits vindt dat dit snel moet veranderen. "Wij pleiten ervoor dat iedere boa minimaal politiebevoegdheid, geweldsbevoegdheid met handboeien en een body cam moet hebben. Vooral body cams blijken in de praktijk preventief te werken."

KIJK & LEES VERDER:

Verschillen gemeenten te groot

Volgens de vakbond zijn de verschillen tussen gemeenten nog veel te groot. "Eenduidigheid in opleiding en uitstraling bevordert de professionaliteit. Net als bij de politie: één landelijke boa-academie. En bijvoorbeeld per werkgebied één uniform, en altijd herkenbaar als boa." Het onderzoek over geweld tegen boa’s en handhavers vond plaats in de maanden juni en juli 2018. Van de 782 respondenten (onder wie leden én niet-leden), werkt 64 procent in domein 1 (Boa in de openbare ruimte), 16 procent is medewerker Veiligheid & Service in openbaar vervoer (vooral NS) en 11 procent werkt in domein 2 (Milieu, onder andere boswachters). De rest is verdeeld over de overige domeinen.

info
clock 23-07-2018 09:59

Wat is een boa?

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) is een ambtenaar met opsporingsbevoegdheid. Dat houdt in dat een boa bepaalde strafbare feiten mag opsporen. Buitengewoon opsporingsambtenaren worden door organisaties of de politie ingezet om de veiligheid te handhaven. Er zijn boa’s die voor gemeenten het parkeerbeleid handhaven, maar ook jachtopzichters, milieu-inspecteurs en leerplichtambtenaren zijn boa’s. Een boa kan verdachten aanhouden en mag boetes uitschrijven maar is geen politieagent. Boa's die veel contact hebben met het publiek – bijvoorbeeld parkeercontroleurs, hoofdconducteurs en ook boswachters - dragen een insigne. Dankzij dit insigne is meteen duidelijk dat de boa 'bijzondere bevoegdheden' heeft, zoals het uitschrijven van boetes en het aanhouden van verdachten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.