Aanbestedingsfouten bij spooronderhoud, budgetoverschrijdingen bij de verbouwing van station Utrecht, te pas en te onpas haalt ProRail het nieuws. Afgelopen zaterdag kwam hierbij het nieuws dat de boekhouding al langere tijd niet deugt. De Tweede Kamer is inmiddels wel klaar met de problemencarrousel bij het staatsbedrijf en verzwaart de druk op verantwoordelijk staatssecretaris Wilma Mansveld. Vanuit de SP wordt al geadviseerd 'om de eer aan zichzelf te houden'.

EenVandaag spreekt met leden van de Kamer en met vakbond FNV Spoor. Ook de vakbond heeft de buik vol van de chaos op het spoor.

Vakbond FNV Spoor ziet maar een oplossing: weer fuseren met de NS. Ze worden daarin gesteund door Jaap Bierman, die vorig jaar onderzoek deed naar hoe het spoor weer toekomstbestendig kan worden. 

In 1995 besloot het kabinet-Kok tot een scheiding van treinvervoer en het spoorbeheer. De NS werd een commercieel bedrijf. Het spoor bleef in handen van de Staat. De NS was duur, door de verzelfstandiging was het kabinet af van een grote kostenpost en werd de NS gedwongen efficiënter te zijn. 

Gevolg van de splitsing is dat een reiziger voor één reis met verschillende bedrijven van doen heeft. Het station is van de NS, het bord met vertrektijden van ProRail. De trap van het perron is van de NS, ProRail doet het onderhoud. De machinist is van de NS, maar om blaadjes van het spoor te laten verwijderen moet hij ProRail bellen.

Is de scheiding in het treinvervoer ook het succes geworden waar in 1995 op werd gehoopt? En overleeft staatsscretaris Mansveld deze hausse van slecht nieuws over ProRail?