De journaliste Rena Netjes -ze werkt onder meer voor BNR, Het Parool en de KRO- is in Egypte opgepakt. Ze heeft een nacht in de cel doorgebracht en volgens bronnen zou dat zijn omdat ze 'de Europese cultuur zou opleggen aan Egyptenaren'.

Netjes was bezig met een artikel over werkloosheid onder jongeren, interviewde iemand bij een koffiehuis, waarop de eigenaar van die shop haar vroeg naar paspoort en perskaart. Hij pakte haar paspoort vervolgens af en stapte naar de politie.

De politie heeft onder meer haar telefoon doorzocht. Daarop staan contacten en meer informatie van de journaliste en haar netwerk.

Op dit moment wordt haar zaak bij de rechtbank in Caïro voorgeleid en hoort ze de officiële aanklacht. EenVandaag sprak Netjes zojuist per telefoon:

Ze zijn helemaal hyper. De politie gelooft de Egyptenaren. Sommigen denken dat ik een gevaar voor de staatsveiligheid ben. Men wil niet dat de vuile was naar buiten komt, dat ik stukken schrijf over de dingen die slecht gaan in Egypte.

Luister rechtsboven de pagina naar het interview met Netjes.

update
clock 09-04-2013 16:17

Netjes: 'De rechter trapt er gelukkig niet in'

Journaliste Rena Netjes reageert vanuit Egypte op haar vrijlating:

'Iemand heeft een stel leugens over mij opgesteld en de rechter trapt er gelukkig niet in. Ik heb heel veel hulp gehad en denk dat achter de schermen druk is gezet. De ambassadeur heeft mij geholpen en die ga ik straks bedanken. Als ze een buitenlander hier vasthouden, dan is het toerisme hier helemaal klaar natuurlijk.'

Luister rechtsboven aan de site naar het telefonisch interview met Netjes. Straks reageert ze ook in de uitzending van EenVandaag.