Tot voor kort gingen stemmen op om de NAVO op te heffen. Maar na de Russische annexatie van de Krim neemt men de Noord Atlantische Verdragsorganisatie weer serieus. De NAVO laat haar tanden zien en heeft het inpikken van het schiereiland in krachtige termen veroordeeld.

Grote Russische troepenmacht

Vooralsnog lijkt de Russische president niet onder de indruk van de spierballentaal en heeft hij een troepenmacht van veertigduizend man aan de Oekraïense grens staan. En op korte afstand van Finland worden grote militaire oefeningen gehouden door Russische troepen.

Vrees voor Russische inval

Verschillende landen, waaronder de Amerikanen, hebben hun jachtvliegtuigen naar de Baltische staten gestuurd. Van alle Europese staten vrezen de voormalige Sovjet-republieken nog het meest dat de Russen Europa binnenvallen om de aanwezige Russische minderheden te beschermen.

Krachtsverhoudingen

Kortom: de NAVO staat weer even ‘ouderwets’ tegenover Rusland. Maar hoe zijn de militaire verhoudingen nu? Is de NAVO na jaren van bezuinigen bij de Europese Defensies nog wel zo sterk? En hoe staat het ‘nieuwe’ Russische leger ervoor? In EenVandaag een kijkje achter de schermen van Frisian Flag, de grootste NAVO-luchtoefening in Europa. Hoe werken al die landen samen? En een interview met voormalig generaal van het Russische leger Leonid Ivashov en defensiedeskundige Christ Klep.