De Surinaamse Krijgsraad beslist vandaag of het Decembermoordenproces tegen president Desi Bouterse wordt stilgelegd of niet.

Begin vorige maand werd een amnestiewet door het parlement geloodst. Met deze wet kunnen ex-legerleider Bouterse en de vierentwintig andere verdachten in het proces over de zogenaamde Decembermoorden hun straf ontlopen.

De amnestiewet heeft in het Surinaamse parlement weliswaar een meerderheid, maar onder meer Amnesty International, Human Rights Watch en de Europese Unie hebben hun afkeer laten blijken.

De Krijgsraad is in een moeilijk parket terecht gekomen en heeft een paar opties. De raad kan het proces stilleggen, wachten op de installering van een Constitutioneel Hof - het orgaan dat de amnestiewet kan toetsen aan de Grondwet, Suriname kent dat hof niet -, het proces gewoon hervatten of een beslissing voor de tweede keer uitstellen.

EenVandaag volgt Natascha Adema op deze voor Suriname cruciale dag. Adema organiseert vanuit Nederland het protest tegen de ontwikkelingen in de Nederlandse oud-kolonie. Ze toogt naar Vereniging Ons Suriname, waar de zitting van de Krijgsraad door Nederlandse Surinamers op de voet wordt gevolgd.

Kijk hier voor het dossier over de amnestiewet.

In 2007 startte het proces tegen Bouterse. De Decembermoorden, hoe zat het alweer? Kijk hier de EenVandaag-reportage vanuit Paramaribo terug: